Новини
8 Липня 2022
513

НБУ: Попит на ринку праці в Україні слабкий

Фінансові можливості підприємств скорочуються

Через війну знижуються пропоновані зарплати, а з погіршенням фінансового становища підприємств скорочуються можливості підтримки наявного персоналу. Попит на ринку праці в Україні переважає пропозицію, йдеться у звіті Національного банку України (НБУ).

“Населення активно шукає роботу, але попит на працівників залишається слабким. Внаслідок цього скорочуються запропоновані зарплати, а з погіршенням фінансового стану підприємств, зокрема МСБ, скорочуються можливості підтримки та наявного персоналу”, — констатували в НБУ.

Зростання кількості резюме помітно прискорилося. Водночас кількість вакансій зростає вкрай повільно навіть для фахівців ІТ.

За даними ЕВА, третій місяць поспіль тримається тенденція відновлення роботи малого бізнесу. Тоді як у березні не працювало 42% опитаних нами підприємців, а у квітні — 26%, наразі без роботи лишаються тільки 17% МСБ.

Водночас погіршується оцінка підприємцями власної фінансової стійкості. Наразі 34% повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців, раніше таких було 40%. Ще 12% мають резервів на один місяць, а інші 12% — на пів року. Тільки 5% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Про відсутність резервів повідомляє наразі 29% компаній, хоча місяць тому таких було 26%.

Відповідно скорочується і можливість МСБ забезпечувати персонал — ситуація з виплатою заробітних плат співробітникам дещо погіршилась за останній місяць. Заробітну плату в повному обсязі виплачують наразі 23% компаній, і тільки 2% зберегли додаткові або авансові виплати. Іншим 32% довелося скоротити розмір заробітних плат, 21% не має змогу робити виплати, а 12% змушені звільняти співробітників.

Потік біженців з України сповільнився, проте значна кількість громадян України залишається за кордоном. Посилюються ризики неповернення вимушених переселенців до України після закінчення війни: 59% українських біженців шукали роботу в країні тимчасового проживання.

Нагадаємо, що бізнес отримав кредитів на понад 127 млрд грн. Кредитування здійснюється в межах програми “5-7-9%”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram