Новини
21 Жовтня 2021
544

НБУ погіршив прогноз зростання ВВП України

Регулятор ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних

Національний банк України (НБУ) погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни 2021 року з 3,8% до 3,1%, 2022-го — до 3,8% з 4%, йдеться у повідомленні Нацбанку.

“З огляду на показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії, а також поточне ускладнення епідемічної ситуації, Національний банк погіршив прогноз зростання економіки з 3,8% до 3,1% 2021 року”, — наголосив регулятор.

І додав, що несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв і наслідки логістичних проблем у світі обмежуватимуть випуск української промисловості та стримуватимуть темпи відновлення економіки й наступного року.

“З огляду на це, Національний банк переглянув прогноз зростання ВВП 2022 року з 4% до 3,8%. У 2023 році економіка зросте на 4%”, — йдеться у повідомленні.

При цьому зростання економіки забезпечуватиме подальше відновлення світової економіки та розширення внутрішнього попиту, зокрема — інвестиційного. НБУ також прогнозує збереження сприятливих умов торгівлі для українських експортерів, а також вакцинацію населення, яка дозволить уникнути локдаунів.

При цьому Нацбанк покращив прогноз номінального ВВП 2021 року до 5,19 трлн грн з 4,975 трлн грн, у 2022-му — до 5,75 трлн грн з 5,485 трлн грн.

Додається, що у четвер, 21 жовтня, правління Національного банку України схвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних. “Це узгоджується зі зниженням інфляції до мети 5% наприкінці наступного року відповідно до базового сценарію оновленого макроекономічного прогнозу”, — йдеться у повідомленні.

Регулятор вказав, що у випадку зростання захворюваності та, як наслідок, локдауна й істотного уповільнення економічної активності, а також посилення фундаментального інфляційного тиску Нацбанк готовий вжити додаткових заходів для повернення інфляції до мети у 5%.

Раніше Investory News писали, що за інформацією Нацбанку обсяг “сірої” економіки становить 30% ВВП, а накопичення “під подушкою” після 2010 року — $30-35 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram