Новини
19 Березня 2020
951

НБУ на час карантину дозволив банкам надавати клієнтам пільги за кредитами

Регулятор упевнений, що це не матиме негативного впливу на капітал банку

Національний банк України прийняв рішення застосовувати пільговий режим обслуговування на період карантинних заходів щодо всіх кредитів, які станом на вечір 7 березня 2020 року працювали та обслуговувались. “Це не матиме негативного впливу на капітал банку”, – зазначає регулятор.

За словами першого заступника глави НБУ Катерини Рожкової, наразі банківські клієнти нервуються та просять реальних підходів реструктуризації. “Починайте роботу вже зараз. Приклади реструктуризацій та застосування пільгового режиму є в наших нормативно-правових актах, зокрема у постанові №97. Підхід може бути індивідуальним у випадку з корпоративними позичальниками та стандартним у випадку з роздрібними”, – зазначила вона.

І додала, що особливим має бути підхід і до тих галузей, які через карантин повністю втрачають доходи та сьогодні не працюють. А також до населення, яке в результаті карантинних заходів та тимчасової зупинки роботи окремих компаній тимчасово не працює.

Крім того пані Рожкова нагадала, що напередодні Верховна Рада за ініціативою Національного банку заборонила банкам нараховувати штрафи та пені за прострочення споживчого кредиту у період з 1 березня по 30 квітня.

У Нацбанку також зазначили, що в нинішніх умовах надзвичайно важливим є боротьба з вірусом паніки, тому банки не повинні накладати жодних обмежень на операції клієнтів. “Ми проти обмежень. Замість обмежень має бути здорова комунікація з клієнтом. Банки також повинні регулярно підкріпляти готівкою банкомати та забезпечити роботу відділень у всіх регіонах, особливо це стосується найбільших банків”, – зазначила Катерина Рожкова.

Що стосується ситуації з нестачею валютної готівки, то за словами заступника голови НБУ Олега Чурія, банки наразі мають валютну ліквідність, вона на коррахунках. “Проте готівки не вистачає через перебої з авіасполученням. Найближчим часом це питання буде вирішене: ми вже закупили частину валютної готівки в євро та плануємо завтра провести аукціон з продажу готівкової валюти за безготівку. Також працюємо з контрагентами з США, щоб доставити значну партію в доларах”, – додав він.

Своєю чергою заступник голови НБУ Сергій Холод анонсував скасування тарифів за підкріплення банків готівкою, а також тимчасове скасування тарифів у Системі електронних платежів (СЕП). “В умовах карантину ми повинні працювати в напрямку дистанційності та онлайн. Необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові”, – наголосив пан Холод.

Нагадаємо, Національний банк України з 19 березня проводитиме монетарну політику за новим операційним дизайном: Нацбанк змінює графік проведення операцій з регулювання ліквідності, а тендери з розміщення депозитних сертифікатів та надання короткострокових кредитів рефінансування відтепер проводитимуться вдвічі частіше, тобто кожного тижня щоп’ятниці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram