Новини
18 Червня 2021
813

НБУ каратиме порушників прав споживачів серед небанків

Покарання передбачає адміністративне стягнення або штрафні санкції  

Національний банк України (НБУ) визначив порядок нагляду за додержанням небанківськими фінустановами прав споживачів фінансових послуг і вимог про рекламу. Відповідне положення затверджене постановою НБУ від 16 червня 2021 року №52, яке набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Мета заходу — затвердити прозорий та універсальний підхід до здійснення такого нагляду, виявлення порушень, своєчасного реагування на них та мінімізації ризику порушень у майбутньому.

Нагляд за додержанням учасниками небанківського ринку законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та законодавства про рекламу у сфері фінансових послуг здійснюватиме підрозділ НБУ — управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

НБУ зокрема перевірятиме, чи не порушують ломбарди, фінкомпанії, кредитні спілки, страховики та особи, що не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги, права споживачів цих послуг.

Нацбанк здійснюватиме відповідний безвиїзний нагляд та у складі інспекційної перевірки на підставі аналізу звернень споживачів, договорів учасника ринку та іншої інформації на вебсайтах та в рекламі небанківських фінустанов, аналізу інформації з відкритих джерел, контроль за усуненням виявлених порушень та моніторингу врахування учасниками ринку наданих регулятором рекомендацій.

Прозорий механізм здійснення нагляду дозволить забезпечити розкриття небанківськими фінустановами правдивої інформації про фінансові послуги. “Це дасть змогу клієнтам ухвалювати більш зважені рішення та оцінювати усі ризики, захистить від шахрайства та зловживань. Також сприятиме відповідальній діловій поведінці учасників ринку небанківських фінпослуг і підвищенню довіри населення до фінансового сектору, — наголосили в НБУ.

У випадках виявлення порушень законодавства щодо захисту прав споживачів фінпослуг або ознак здійснення ризикової діяльності Нацбанк застосовуватиме заходи впливу до об’єкта нагляду, накладати адміністративні стягнення на посадових осіб учасників ринку небанківських фінпослуг або штрафні санкції у випадках, передбачених ст. 411 закону “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг”.

Нагадаємо, наприкінці січня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній.

У лютому НБУ визначився з контролем над банками щодо дотримання законодавства у сфері фінпослуг. Процедура здійснюватиметься через інспекційні перевірки та безвиїзний нагляд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram