Новини
12 Жовтня 2021
501

НБУ: Ціни в Україні зростатимуть

Цьогоріч у вересні споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 11%

Згідно з оцінками Національного банку України (НБУ), пік зростання споживчих цін припаде на вересень-жовтень 2021 року. Надалі інфляція почне сповільнюватися й знизиться наприкінці року до однознакового рівня, йдеться на сайті регулятора.

У вересні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 11% (із 10,2% у серпні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,2%, свідчать дані Державної служби статистики України.

“Фактична споживча інфляція виявилася нижчою за прогноз, опублікований в Інфляційному звіті за липень 2021 року. Це передусім пов’язано з нижчим показником у серпні та зміцненням обмінного курсу гривні”, — зазначають аналітики.

Водночас у вересні проти серпня відхилення інфляції від прогнозу скоротилося через стрімке підвищення вартості сирих харчових продуктів і послуг.

Як свідчать дані Держстату, ціни на цукор і соняшникову олію в Україні у вересні в річному вираженні — проти вересня 2020 року — зросли на 88% і 71,7% відповідно.

Ціни на транспорт зросли на 10,8% в першу чергу внаслідок подорожчання палива і масел на 31,2%, проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 14,9%, залізничному — 11,3%.

Споживча інфляція в Україні в серпні в річному вираженні — проти серпня 2020 року — становила 10,2%, залишившись на липневому рівні.

Як писали раніше Investory News, з серпня 2020 року до серпня 2021 року в Україні подорожчали всі продукти тваринного походження. Цьогоріч за січень-серпень проти аналогічного періоду 2020 року споживча інфляція становить 8,7%.

Тим часом річна інфляція в країнах єврозони у вересні зросла з 3% у серпні до 3,4%. На думку ринкових економістів, центральні банки можуть недооцінювати інфляційний ризик.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram