Новини
15 Січня 2021
920

НБУ: Бізнес очікує зростання інфляції та послаблення гривні

Зниження ділової активності прогнозують підприємства всіх видів, окрім енерго- і водопостачання

Український бізнес погіршив очікування щодо уповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,9% з 7% і ослаблення курсу гривні до 29,68 грн/$1 з 28,99 грн/$1, свідчать дані щоквартального опитування ділових очікувань підприємств країни, розміщені на сайті Національного Банку України (НБУ).

Індекс ділових очікувань (ІДО) підприємств знизився у порівнянні з минулим кварталом до 99,6% з 100,8%.

За даними центробанку, зниження відбулося шляхом погіршення оцінок загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар, а також фінансово-економічного стану власних підприємств.

Згідно з опитуванням, зниження ділової активності очікують підприємства всіх видів, за винятком підприємств енерго- і водопостачання.

Опитування свідчить, що більшість компаній (65%) не очікують зміни свого фінансово-економічного стану наступні 12 місяців, 16,8% компаній очікують погіршення.

Регулятор зазначив, що поліпшення фінансово-економічного стану очікують респонденти переробної промисловості та сільського господарства, в той час, як негативні очікування мають підприємства будівництва, енерго- і водопостачання, транспорту і зв’язку.

Бізнес очікує збільшення обсягів реалізації продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають у всіх секторах економіки, крім транспорту і зв’язку.

За даними опитування, п’ятий квартал поспіль бізнес налаштований скорочувати кількість працівників, хоча і дещо повільніше, ніж раніше. Зокрема, скоротилася частка підприємств, які планують скорочення персоналу найближчі 12 місяців — до 21,4% з 33,3% кварталом раніше.

Песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств енерго- і водопостачання.

Разом з тим продовжує зростати число компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом наступних 12 місяців. Таких — 62,6% (проти 55,7% у попередньому кварталі). Знижувати зарплати готові лише 3,7% компаній.

Опитування демонструє, що частка компаній, які планують залучати кредити в Україні протягом наступних 12 місяців, майже не змінилася — 41,7% (у попередньому кварталі — 41,9%). Переважна більшість позичальників (76,7%) вважає за краще позичати кошти в національній валюті. Водночас зменшилася частка компаній, які планують брати кредити за кордоном — до 6,9% з 8,0%.

Вказується, що в цілому підприємства відзначили меншу потребу в позикових коштах, а головними перешкодами для залучення нових кредитів назвали високі ставки (58,7% респондентів) та надмірні вимоги до застави (39,1%).

В опитуванні ділових очікувань взяло участь 693 підприємства з 22 регіонів країни. Серед опитаних 18,8% — компанії переробної промисловості, 15,7% — оптової торгівлі, 15,2% — сільського господарства, 13,0% — транспорту та зв’язку, 6,8% — добувної промисловості, 4,6% — сфери електроенергії та водопостачання, 5,1% — роздрібної торгівлі, 3,2% — будівництва, 17,7% — підприємства інших галузей.

Як відомо, ІДО — агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних витрат на проведення будівельних робіт, інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників.

Значення індексу понад 100 означає перевагу позитивних економічних настроїв у суспільстві, нижче 100 — негативних економічних настроїв.

Нагадаємо, минулого року 455 тис. українських фізосіб-підприємців (ФОП) і найманих працівників отримали 8 тис. державної допомоги на карантині. У Мінекономіки пообіцяли якнайшвидше надати кошти тим, хто подав заявки наприкінці 2020-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram