Новини
5 Червня 2019
1 256

Названо ТОП-10 міст з найбільшими інвестиціями в нерухомість

Першу позицію зайняв Азіатсько-Тихоокеанський регіон з рекордними $45 млрд

Другий рік поспіль Токіо лідирує серед міст за рівнем інвестиційної активності у I кв 2019 року. Крім нього, в топ-3 найбільших інвестиційних ринків із азіатських міст увійшов Шанхай, що піднявся за рік на чотири позиції та зайняв 2-е місце з обсягом інвестицій $6,3 млрд, передає ABCnews, посилаючись на дані компанії JLL.

Видання зазначає, що цього разу Нью-Йорк опустився на 3-е місце ($5,8 млрд), а Лондон – лідер за підсумками 2018 року серед міст з максимальною інвестиційною активністю – зайняв у I кв 2019 року лише 4-е місце ($5,5 млрд дол.). “У I кв 2018 року місто було на третій позиції. Там було укладено угод на $6,7 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Замикає топ-5 ще один представник азіатського регіону – Сеул, який за рік піднявся з 9-го місця. “При цьому інвестиційний показник збільшився з $3,5 до $4,5 млрд”, – уточнює видання.

Таким чином, у I кв 2019 року Азіатсько-Тихоокеанський регіон став єдиним, якому вдалося на 14% наростити обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості у річному співвідношенні. В результаті за перші три місяці там вдалося укласти угод на $45 млрд.

У компанії зазначають, що основним драйвером зростання обсягу регіональних інвестицій стали Китай, де обсяг транзакцій додав 106%, Сінгапур (+ 71%) і Південна Корея (+ 28%).

“Незважаючи на позитивну динаміку сукупного показника, результати Австралії, Японії та Гонконгу погіршилися в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року”, – йдеться у повідомленні.

Регіон Північної та Південної Америки в перші три місяці 2019 року залучив на 8% менше інвестицій, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Там обсяг угод на ринку нерухомості склав $62 млрд.

Як зазначається, погіршення показника на початку року відзначалося в багатьох великих країнах регіону. У тому числі в США (-5%), Канаді (-17%), Бразилії та Мексиці (-76%).

У регіоні Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) інвестиційна активність у доларовому вираженні стала найслабшою з II кв 2016 року – знизившись за рік на 22%, до $50 млрд.

“Показники Великобританії, Німеччини та Франції впали на 18%, 20% і 21% відповідно”, – зазначає видання. У той же час на деяких ринках спостерігалося зростання, в тому числі в Швеції (+ 58), Росії (+32), Україні (+ 54%).

Спостерігалося й подвоєння обсягу угод, наприклад, в Болгарії (+ 117%) і Чехії (+ 109%). “Але ця динаміка стала результатом низької бази попереднього року і не вплинула на приріст сукупного регіонального показника”, – уточнюють у компанії.

Таким чином, об’єм інвестиційних угод на світовому ринку комерційної нерухомості у I кв 2019 року склав $156 млрд, що на 8% нижче у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основна причина зменшення обсягу глобальних угод – ослаблення інвестиційної активності в Америці та європейських країнах. “Погіршення прогнозу зростання світової економіки, ескалація торгової війни США та Китаю, а також невизначеність з Брексітом змушують зараз інвесторів більш обережно підходити до продажу активів, а також ставати більш уважнішими у купівлі об’єктів, надаючи перевагу активам з потенціалом зростання доходів”, – пише видання.

Також зазначається, що майже у всіх сегментах спостерігалося річне зниження обсягів транзакцій. “Особливо в торговельній нерухомості (-21% у річному співвідношенні), оскільки інвестори коректують свої переваги з урахуванням зміни споживчої поведінки”, – йдеться у повідомленні

І додається, що єдиний сектор, інвестиції в який збільшилися – це багатофункціональні комплекси (+73%). Традиційно в найбільших містах на офісний сектор припала найбільша частка інвестицій. “Однак обсяг транзакцій в офісні об’єкти показав зниження, у порівнянні з I кв 2018 року на 7%, до $ 75 млрд”, – передає видання.

Нагадаємо, Україна опинилась у переліку країн, де за підсумками 2018 року ціни на житло знизились. Незважаючи на це, аналітики впевнені, що попри покращення економічних умов, ринок житла в Україні все ж залишається депресивним.

Раніше Investory News писали, що минулий рік для будівельної галузі був досить успішним і показовим з точки зору інвестиційної привабливості. Як свідчить статистика, разом із сільським господарством і промисловістю галузь увійшла до трійки лідерів серед сфер і видів діяльності в Україні, в які було вкладено найбільше капітальних інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram