Новини
18 Листопада 2020
1 028

Названо найдорожчі для життя міста світу під час пандемії

Київ на 101 місці зі 133 досліджених мегаполісів

Гонконг, Париж і Цюрих, згідно з новим дослідженням, очолили список найдорожчих міст світу під час пандемії у 2020 р. Причому, експерти не ранжирували їх, а віддали всім трьом мегаполісам перше місце. Київ у цьому списку на 101 позиції.

Звіт організації The Economist Intelligence Unit (EIU) показав, що європейські міста витіснили Сінгапур та Осаку з верхньої частини таблиці, в якій вони були присутні довгі роки.

“Пандемія коронавірусу вплинула на звички витрачати кошти у всьому світі, при цьому ціни на товари першої необхідності виявилися більш стійкими, ніж ціни на товари, які вважаються несуттєвими”, — зазначають аналітики.

Фінансова дослідницька група відзначила, що вплив пандемії на долар став ключовим чинником, який призвів до змін у списку.

“Пандемія COVID-19 викликала ослаблення американського долара, в той час, як валюти Західної Європи та Північної Азії зміцнилися, що, своєю чергою, призвело до підвищення цін на товари та послуги в європейських містах”, — розповіла голова аналітичного відділу EIU Упасана Датт.

В азійських містах у нинішньому році відбулося значне зниження вартості життя. У звіті наголошується, що ціни в Сінгапурі впали через відтік іноземних робітників під час пандемії. Це призвело до того, що населення Сінгапуру скоротилося вперше за 17 років. В Осаці споживчі ціни значно знизилися, а уряд Японії на додачу став субсидіювати витрати громадян на громадський транспорт.

Першу десятку замикають Женева, Нью-Йорк, Копенгаген і Лос-Анджелес. Лідером зростання цін і вартості життя став Тегеран, який піднявся на 27 позицій через санкції США.

Найбільше падіння цін демонструють Рейк’явік, Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу. Бразильські міста, які дуже постраждали під час пандемії, увійшли до одних із найбідніших мегаполісів світу у 2020 р.

Дамаск в Сирії, згідно з даними експертів, є містом з найнижчою вартістю життя, за ним слідують Ташкент в Узбекистані, Лусака в Замбії, Каракас у Венесуелі.

Нижню десятку замикають Карачі (Пакистан), Буенос-Айрес (Аргентина), Алжир (Алжир), Бангалор і Ченнаї в Індії. “Уряд Аргентини ввів контроль над цінами під час пандемії, що може пояснити таку низьку позицію Буенос-Айреса”, — підкреслили експерти.

Дослідження в цілому показало, що у світі виросли ціни на електроніку, через те, що населення під час пандемії було змушене залишатися вдома і віддавати пріоритет спілкуванню з комп’ютера або перегляду телепрограм.

Ціни на одяг, навпаки, знизились, що можна пояснити також збільшенням кількості людей, які працюють з дому. Ціни на основні харчові продукти в основному залишилися колишніми, тоді як ціни на предмети особистої гігієни, тютюн та алкоголь зросли.

Як пише CNN, посилаючись на висновки експертів, в цілому подібні тенденції збережуться й у 2021 р.: люди будуть віддавати перевагу харчовим продуктам і домашнім розвагам.

Додамо, що організація EIU оцінювала життя в 133 містах світу, порівнювала ціну кошика зі 138 предметів повсякденного попиту.

Нагадаємо, Київ потрапив у десятку міст з найбільшою кількістю хмарочосів. У світовому рейтингу українська столиця посіла восьме місце.

Як писали раніше Investory News, половина автовласників, які проживають у найбільших містах світу, не готові відмовитися від особистого автомобіля. Автомобілісти цінують можливість не залежати від розкладу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram