Бiзнес
22 Березня 2023
1 612

Навіщо надійний блокчейн?

Колишній старший радник держсекретарів Хілларі Клінтон та Джона Керрі, експерт з міжнародних відносин Томіка Тіллеманн вважає, що технології Web3 можуть полегшити компроміс між фінансовою конфіденційністю та ефективним правоохоронним органом

Нинішня фінансова система чудово працює для злочинців, але погано для мільйонів інших людей у всьому світі, зокрема дисидентів у закритих суспільствах. Вдумливо використовуючи нові інструменти на основі блокчейну, ми могли б нарешті почати усувати старий компроміс між фінансовою конфіденційністю та безпекою.

Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США нещодавно ввело санкції щодо технології Tornado Cash на тій підставі, що вона “використовувалася для відмивання віртуальної валюти на суму понад $7 млрд з моменту її створення у 2019 році”.

Подібні примусові заходи не є новими. Але що робить цей випадок унікальним, то це те, що Tornado Cash — це частина програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом.

По суті це автоматизований інструмент, Tornado Cash змішує цифрові активи й перерозподіляє їх для збереження конфіденційності. Хоча ми не знаємо всього про Tornado Cash або про те, чому його було створено, ми знаємо, що великі суми цифрових активів, пов’язаних з незаконною діяльністю, пройшли через протокол з моменту його запуску, зокрема мільйони, вкрадені північнокорейськими хакерами. Будь-якому американцеві, який скористався сервісом, тепер загрожує до 20 років ув’язнення.

Дехто вважає, що такі санкції необхідні для запобігання відмиванню грошей, тоді як інші бачать у них ознаку зловживання владою. Але якою б не була точка зору, варто поставити запитання, чому взагалі виникла потреба в такому протоколі, як Tornado Cash. Коротка відповідь полягає в тому, що наша фінансова система не може збалансувати конфіденційність і безпеку. На щастя, цю проблему можуть розв’язати технології web3 (блокчейн).

Як старший радник двох держсекретарів США я провів час у десятках країн, вивчаючи, як різні системи впливають на права особистості та демократію, і допомагаючи розробляти технології та додатки для зміцнення відкритих товариств. В процесі цієї роботи я бачив, як сучасні фінансові системи зазнають невдачі практично за всіма параметрами. Понад мільярд людей у всьому світі, зокрема мільйони в США, не мають доступу до основних фінансових послуг. Багато хто не може сплатити свої рахунки або відправити гроші сім’ї, тому що у них немає банківського рахунку чи посвідчення особи, інші просто не довіряють фінансовим установам.

Ці підозри часто є законними. Виконання транзакцій будь-якого розміру вимагає від нас надання конфіденційної інформації, такої як дати народження, адреси та номера соціального страхування. Незалежно від того, чи орендуєте ви квартиру, чи автомобіль, ця інформація регулярно піддається зловживанням та компрометації. Повідомляється, що викрадачі особистих даних зламують облікові записи Experian, одного з трьох найбільших кредитних бюро, просто підписуючись на нові профілі, використовуючи особисту інформацію жертв. Інше кредитне бюро, Equifax, опублікувало дані про 150 млн осіб (або приблизно всієї робочої сили США) у 2017 році.

Нинішня система добре працює для злочинців. Звіт ООН за 2011 рік показав, що 99,8% випадків відмивання грошей у всьому світі залишаються безкарними. Але ми можемо змінити нашу фінансову інфраструктуру, щоб забезпечити більшу конфіденційність та безпеку, не допускаючи диктаторів і шахрайства, використовуючи технології web3 для відкриття нових підходів до конфіденційності та перевірки особистості.

У більшості країн світу цифрової конфіденційності практично немає. Або ви живете в такій країні, як Китай, де уряд знає про вас все і використовує цю інформацію, щоб маніпулювати вашою поведінкою в політичних цілях, або ви живете в країні, як США, де великі технології маніпулюють вашою поведінкою в комерційних цілях. У довгостроковій перспективі жоден із цих механізмів не сумісний зі здоровим відкритим суспільством. Але web3 може надати третій спосіб, що дозволяє нам краще контролювати наші цифрові посвідчення та інформацію, додаючи при цьому рівень відповідальності, щоб допомогти зупинити зловмисників.

Безумовно, більшість протоколів web3 працювали у будь-якій крайності континууму конфіденційності. Криптовалюти, такі як Bitcoin та Ethereum, забезпечують повну прозорість транзакцій через загальнодоступні записи, тоді як протоколи, такі як Tornado Cash, намагаються досягти повної анонімності, змішуючи активи законних користувачів з активами, що належать злочинцям і шахрайським режимам.

На щастя, розробники зараз тяжіють до золотої середини, яка захищає конфіденційність та підтримує основні демократичні принципи. Але проєктування цих систем надто важливе, щоб залишити його на відкуп уряду, приватному сектору чи громадянському суспільству. Правильні рішення вимагають командних зусиль, зосереджених на кількох ключових питаннях.

По-перше, нам потрібні чіткі цілі. Як мінімум, вони повинні включати надання людям більшого контролю за своєю інформацією; забезпечення більшої підзвітності щодо того, як ця інформація використовується; та розширення доступу до фінансових послуг загалом.

По-друге, нам потрібні технічні стандарти, які спрощують і здешевлюють створення та захист нашої цифрової ідентифікації. Американські та канадські банки нині витрачають понад $30 млрд на рік на перевірку особистості, але зазвичай не можуть запобігти відмиванню грошей. Ті ж інструменти web3, які забезпечують безпечні та недорогі транзакції між цифровими гаманцями, можуть спростити та здешевити доказ того, що ми є тими, за кого себе видаємо. Відкриті стандарти для перевірки цифрових ідентифікаторів можуть забезпечити здорову конкуренцію, скоротити витрати для споживачів та стимулювати перегони за лідерством в обробці даних.

Зрештою, нам потрібні фінансові правила, які можуть націлюватися на зловмисників на мікрорівні, але забезпечувати безпечне переміщення грошей дисидентам та іншим особам у закритих суспільствах. Провівши час із рабами, що вижили в північнокорейських таборах рабської праці, я ніколи не став би стверджувати, що моє право на приватні угоди важливіше, ніж їхнє право на свободу. Але вони не виключають одне одного. За допомогою креативних політик та добре розроблених інструментів web3 ми можемо просувати громадянські свободи та запобігати зловживанням.

Tornado Cash — це просто комп’ютерний код. Спроба вимкнути ці протоколи, ймовірно, викличе нескінченну гру Whac-A-Mole. Натомість нам потрібен новий підхід до побудови цифрової фінансової інфраструктури, який захищає приватне життя без шкоди для безпеки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram