Бiзнес
13 Вересня 2021
1 671

Навчання у кредит: Чи вдається студентам “відбити” кошти за освіту у США

Технарі повертають їх протягом п’яти років, творчі особистості живуть з боргами довше

Щоб отримати освіту у США потрібно чимало заплатити, тому серед американських студентів є поширена практика брати позику на навчання. От тільки, як вдалося з’ясувати журналістам WSJ, які проаналізували дані міністерства освіти США про борги випускників, а також їх заробіток через два роки після закінчення магістерської програми, магістратура для більшості не виправдовує себе. Випускники не можуть знайти роботу, завдяки якій вдалося б швидко закрити борги за навчання.

Найскладніше особам що володіють творчими професіями. Наприклад — магістри за спеціальністю “кінематограф і режисура” з Колумбійського університету в Нью-Йорку мають найбільшу заборгованість. Навчання їм обходиться у $300 тис. “Середній борг магістрів — $181 тис., тоді як половина з них заробляє менше ніж $30 тис. на рік”, — йдеться у дослідженні WSJ.

З моменту заснування Колумбійського університету 1754 року в його стінах навчалися президенти США, голови Верховного суду, відомі діячі мистецтва, знамениті лікарі та підприємці. Саме престижність ВНЗ спонукає американців за будь-яку ціну вступити до нього. Вони готові брати кредити, не турбуючись про виплати в майбутньому.

Колумбійський університет входить до переліку кращих університетів світу, а також посідає восьме місце у списку найбагатших приватних вишів США з фондом у $11,3 млрд.

Фото: The Wall Street Journal

Згідно з дослідженням, чимало університетів США мають труднощі з виплатами студентських боргів. Наприклад магістранти видавничої справи з Нью-Йоркського університету брали в кредит $116 тис, а їх середній дохід через два роки після випуску становив всього $42 тис. на рік.

Половина магістрантів за програмою “логопедія” Північно-Західного університету в Іллінойсі займали близько $148 тис. на навчання, а через два роки отримували $60 тис. Студенти університету Південної Каліфорнії мали таку ж проблему — кредит обсягом $124 тис., а заробляли приблизно $50 тис. на рік. “Високі ціни на навчання університети виправдовують тим, що магістратура дає “відмінні можливості для кар’єрного зростання”, — пише видання.

Бакалаврат — окупається, магістратура — ні 

Збільшення вартості навчання протягом багатьох років було проблемою студентів бакалаврату. Наразі все навпаки — у боргах потопають магістранти. Частково це тому, що у них є можливість брати безлімітні кредити від федеральної програми Grad Plus і оплачувати не тільки навчання, а ще й проживання.

Насправді ж університетам, де занадто високий конкурс, вигідно, щоб магістранти брали безлімітні кредити. Через те, що охочих вступити набагато більше, ніж вакантних місць, університети підвищують плату за навчання. Якщо порівнювати з дипломом магістра — бакалаврат все-таки окупається.

Майкл Іцковіца з громадської організації Third Way проаналізував дані міністерства освіти США щодо 2,2 млн випускників 2015-2016 років. Він порівняв їх доходи через два роки після закінчення вишу з вартістю навчання. Дослідження показало, що у більшості випадків витрати на навчання в університеті протягом чотирьох років досить швидко себе виправдовують.

Однак насамперед йшлося про технічні спеціальності, такі як електронна та комунікаційна інженерія, а також про медичні професії. Всього за п’ять років більшість студентів повернули витрачені на навчання кошти. Вища ж освіта з творчих спеціальностей часто себе не виправдовує. Як показало дослідження, більшість акторів або танцюристів з вишівським дипломом заробляють навіть менше, ніж середньостатистичний випускник старшої школи. “Ситуація гнітюча, хоча дивуватися нема чому”, — зізнається Іцковіца.

Історії випускників

В одному з відео на офіційному каналі американського університету режисер-сценарист Кетрін Дикман розповів: “Студенти з усієї Америки хочуть вчитися тут, в університеті Ліги плюща, в одному з найвідоміших установ світу. Крім того, він знаходиться в Нью-Йорку, в місті, де здійснюються мрії”.

Саме цим університет спокусив Патрика Клемента, майбутнього магістра образотворчих мистецтв. “Коли я кинув старшу школу й залишився без грошей, я й уявити не міг, що вчитимуся в університеті Ліги плюща”, — розповідає він. Проте, завдяки кредиту у $360 тис. юнак оплатив навчання та закінчив виш 2020 року. Щоб погасити борг, він викладає кіномистецтво у коледжі та працює в антикварному магазині.

Фото: Патрик Клемент/The Wall Street Journal

Метт Блек закінчив Колумбійський університет зі ступенем магістра кіно 2015 року. На момент випуску його студентський борг становив $233 тис. Наразі через нараховані відсотки ця сума зросла до $331 тис. Претензій до методів навчання у Блека немає, проте він звинувачує університет у своєму скрутному фінансовому становищі.

“Нам все життя вбивали у голову, що освіта надає можливість пристойно заробляти та гідно жити. Так, я отримую непогані гроші, але через всі борги такі прості людські цінності, як шлюб, сім’я та власний будинок, для мене недоступні”, — скаржиться він.

Кредитів багато не буває

Студенти Колумбійського університету неодноразово зверталися до адміністрації зі скаргами на надзвичайно завищені ціни на навчання. Так, наприклад, 2016 року понад 160 магістрантів за спеціальністю “кінематограф і режисура” написали петицію про те, як мало фінансової підтримки вони отримують від університету.

Ректор університету Лі Боллінджер на неї ніяк не відреагував, а декан Школи мистецтв Керол Бекер заявила, що не зможе розв’язати проблему, оскільки у неї “зв’язані руки”.

Фото: Ректор Колумбійського університету Лі Боллінджер на церемонії з нагоди початку навчального року (2019)/ The Wall Street Journal

Пол Карпентер, який закінчив магістратуру 2018 року, був одним зі студентів, які підписали петицію. Його обурило, що для іноземних студентів був створений фонд надзвичайної допомоги, в той час, як американцям залишалося тільки брати ще більше кредитів.

Стипендія Pell Grants 

Як і багато інших ВНЗ Ліги плюща, Колумбійський університет надає студентам фінансову допомогу. Наприклад, студенти з малозабезпечених сімей, дохід яких не перевищує $20 тис. на рік, отримують стипендію Pell Grants. Однак вона не покриває всіх витрат на навчання, тому студенти беруть кредити на суму близько $21,5 тис.

Як показали дані від міністерства освіти США, у 2015 і 2016 роках кредити магістрантів за всіма спеціальностями збільшилися вдвічі. В університеті заявили — нещодавно фінансова допомога для магістрантів зросла, проте ці дані не були враховані у дослідженні від WSJ.

Догляд за собаками 

У 2016 році іноземний студент, який проходив магістратуру за програмою кіновиробництва, повідомив адміністрації, що не зможе продовжувати навчання через фінансові проблеми (федеральний студентський кредит доступний тільки американським студентам). У серпні того ж року він отримав повідомлення, в якому зазначалося: “З нами зв’язався ректорат з пропозицією надати студентам підробіток на території кампуса. Можливо, Вас зацікавить додаткова робота, яка полягає в догляді за собаками”.

Сам ректор нібито не знав, що адміністрація відреагувала на проблему студента подібною пропозицією. За його словами, доглядаючи за двома лабрадорами, студенти могли заробити лише трохи кишенькових грошей, але ніяк не розплатитися за навчальні борги.

Що стосується місцевих студентів-магістрантів у кіновиробництві, то приблизно дві третини з них беруть студентські кредити. Згідно з останніми даними, 2017-2018 навчального року середній борг знизився на 5% і становив $171 тис.

Фото: Центр мистецтв Ленфест Колумбійського університету в новому кампусі Манхеттенвілля/The Wall Street Journal

Грант Бромлі отримав ступінь магістра мистецтв у сфері кіно та медіа 2018 року. На той час його студентський борг становив $115 тис. Він планував продовжити навчання, але у підсумку повернувся до рідного міста Ноксвілл і влаштувався в універмаг TJ Maxx. За три роки його борг зріс до $156 тис.

“Магістратура надала можливість розвиватися в улюбленій справі та втілювати свої ідеї. У вільний час я створюю кіно. Наразі, наприклад, я працюю над своїм третім художнім фільмом. Але як би я не був вдячний університету, студентський борг для мене просто непосильний”, — констатує він.

Джерело: The Wall Street Journal, Vc.ru

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram