Думки
30 Листопада 2020
3 101

Навал Равікант: Тримайтеся якомога далі від конфліктних людей

Індійсько-американський підприємець та інвестор (Uber, Twitter, Poshmark, Opendoor й інші), співзасновник AngelList — про здорові стосунки, правильне мислення та криптовалюту

Про мислення, яке дає довгострокові результати. Я говорив про це тисячу разів: у бізнесі потрібно грати у “затяжну” гру з людьми, з якими ти надовго.

У сучасному житті повно пасток, які відвертають тебе від того, що ти насправді повинен робити. Наприклад, успіхи у відеоіграх замінюють справжню кар’єру, травка й алкоголь замінюють насолоду сонцем і прогулянки, порно замінює секс тощо. Але у довгостроковій перспективі хороша кар’єра або приємна робота — це куди продуктивніше, ніж відеоігри. Те ж саме з хорошими стосунками — вони кращі за порно.

Успіх у житті зводиться до варіації зефірного експерименту, коли дитині дають один зефір, але якщо вона протримається 15 хвилин, тоді отримає два. Кажуть, що за цим тестом можна прогнозувати майбутні успіхи дитини. Я не думаю, що це завжди так, але суті не міняє.

Якщо ви зможете розпочати мислити довгостроково, ваше життя стане набагато простішим. Або, як каже Єжи Грегорек: “Важкий вибір, легке життя. Легкий вибір, важке життя”.

Довгостроковий підхід можна застосувати до всього, тому що складні відсотки працюють скрізь у стосунках, грошах, здоров’ї та фітнесі.

Знайди те, що тебе розважає, а для інших виглядатиме як робота. Обери те, що не набридне тобі у довгостроковій перспективі. Наприклад, харчуючись, я намагаюся обирати здорові та поживні продукти, з яких зможу зробити щось смачне та суперздорове — те, що їстиму регулярно та із задоволенням. Це довгостроковий лайфхак, але я не відмовляю собі й у короткострокових задоволеннях.

Читай те, що тобі подобається, поки не полюбиш читати. Потрібно просто закохатися у читання, як таке. Нічого страшного, якщо ти читаєш книги про фастфуд. Просто насолоджуйся процесом — і коли-небудь ти втомишся від банальних речей і знайдеш щось цікавіше.

Набагато важливіше розуміти принцип роботи, ніж значення слів. Знання принципів стане вашою перевагою, наприклад, на переговорах: ви зрозумієте, як насправді рухаються фігури на дошці, а не як вони називаються.

Люди намагаються захистити свої знання словами: “Ну, я розумію цей термін, і що він означає — теж”. Але у реальності більшість людей не розуміє, що все це означає. Особливо це помітно у сфері фінансів. Багато ділових людей (навіть бухгалтерів) нічого не розуміють у фінансовій звітності — знають прикольні слова, але не розуміють, що за ними стоїть.

Краще прагнути до розуміння, ніж запам’ятовування. Якщо ви зрозуміли фразу, то зможете сформулювати її п’ятьма різними способами на всіх мовах, які знаєте. Якщо не можете цього зробити — значить, не зрозуміли.

Про стосунки

Найкращі стосунки не схожі на роботу. Ви робите іншу людину щасливою, якщо є самими собою. А стосунки роблять вас щасливим самі по собі. Усі чесні, ніхто не прикидається тим, ким не є.

Те ж саме з дружбою: найкращі друзі з’являються на порожньому місці. І не тому, що ви разом ходили в одну школу, вчилися на одному факультеті, працювали разом або обидва любите регбі. А тому, що ви зійшлися характерами, між вами хімія. З однією людиною можна дружити й 30 років, і 50. Над кращими стосунками (з сім’єю, друзями або коханою людиною) не потрібно працювати надто ретельно. Вони не вимагають великих зусиль.

Головний для мене критерій у стосунках — це доброта. Я хочу, щоб мене оточували хороші люди. Просто подивіться, як інша людина поводиться зі своїм найлютішим ворогом. У певних обставинах вас можуть “звільнити” з друзів, і тоді ви відчуєте це відношення на собі.

Якщо ви бачите, як хтось хамить офіціантові, постійно сперечається або кидається на людей — це лише питання часу, коли він накинеться на вас. Просто тримайтеся якомога далі від конфліктних людей.

Люди, з якими я хочу спілкуватися, самосвідомі. Вони добре розуміють, хто вони. Вони не покладаються на автопілот. Їх складно роздратувати. Їх складно засмутити. Вони не сприймають себе занадто серйозно. Вони відокремлюють себе від своєї особистості та думок, завдяки чому їх не пригнічують обставини. Вони не відчувають себе жертвами. З ними не повторювалися “погані історії” з юності. Такі історії напевно були, але вони змогли подолати їх, сказавши собі: “Я не хочу бути такою людиною”.

Про ігри, які полюбляє більшість

Мені подобається вірити, що я вільний майже від усіх ігор. Все наше життя — гра: ми починаємо з гри у сім’ю, потім у школу — за оцінки, далі йде гра “знайди хлопця або дівчину”, “одружимось”, гра в народження дітей, у кар’єру, гроші, популярність…

Розраховані на багато користувачів ігри затягують у суспільство та занепокоєння. Є два варіанти, як зробити своє життя спокійнішим. Перший — зіграти в гру та перемогти. Найважче на цьому шляху — усвідомити, що ти переміг, і припинити грати, припинити ставити нові, вищі цілі. Як мої друзі, які заробили дуже багато грошей, але все одно продовжують.

Все, до чого вони прагнуть — робити гроші. Ось тільки вони не виглядають щасливими. Добре, якщо вони справді щасливі. Ілон Маск, здається, добре проводить час. Але якщо це не приносить задоволення, а ви продовжуєте, значить, гра зайшла занадто далеко.

Другий вихід з пастки: нічого не бажати. Але я хочу грошей, хочу жінок. Я не монах і не живу в ашрамі. Але коли я отримую те, що хочу, в моїх силах подбати про те, щоб не захотіти більше.

Гарне визначення страждання: момент, коли ви бачите речі такими, якими вони є, і вам це не подобається. Як, наприклад, коли ви з дружиною постійно сваритеся, але завжди “замітаєте це під килим”, а потім вирішуєте розлучитися. З цього моменту ви вже не можете не помічати все те сміття та наслідки цих стосунків. Ви не повинні страждати.

Ви повинні насолоджуватися життям. Якщо ви постійно страждаєте, подумайте, як позбутися від страждань. Якщо не можете — з’ясуйте, як припинити бачити в тому, що відбувається одні страждання.

Про криптовалюту

Криптовалюта, мабуть, одне з найбільших винаходів в історії людства. Це спосіб обійти Волл-стріт з її зарегульованістю та бюрократією. Цінність криптовалюти забезпечує не жорстка рука держави — це дозволяє здійснювати по-справжньому підозрілі транзакції без посередників на зразок короля, уряду або корпорації. Криптовалюта дає можливість виключити держави від створення, зберігання та захисту ваших багатств — це дуже звільняє.

Технології розвиваються, коли створюють власні кордони — вільні від втручання та регулювання. Як ми знаємо з прикладів Uber і Postmates, технологіям складно змінювати регульовані простори. Криптовалюти цікаві, тому що сфера її застосування не регулюється.

Криптовалюта — національна валюта інтернету. Звичайно, інтернет матиме власну валюту. Уявіть два штучних інтелекта, які розмовляють один з одним на високій швидкості, діляться інформацією про управління компанією. А як вони обмінюються грошима? Думаєте, вони відправлятимуть один одному долари через PayPal або Fedwire? Ага, ще чого, вони використовуватимуть крипту! В іншому випадку це все одно що припускати, ніби електронна пошта працює через Поштову службу США.

Про нерозкритий потенціал

Висловлюючи жаль про витрачені зусилля, люди не хочуть усвідомлювати, що частина цих зусиль була марна. Наприклад, якщо PhD у соціальних науках сказати: “А тепер навчися писати код” — він не захоче цього робити.

З цієї причини багато людей не отримують потрібні навички, які не переїжджають і не розривають старі стосунки, щоб розпочати нові.

Якщо ви вже піднялися на гору, вам не захочеться спускатися й знову забиратися наверх новою стежкою

Всі хочуть дістатися до вершини тією дорогою, частину якої вже пройшли. Чарлі Мангер любить жартувати, що люди часто говорять йому: “Як стати таким же багатим, як ти, тільки швидше? Я не хочу бути багатим старим, я хочу бути молодим багатієм”.

Найскладніше — припинити це вміти робити, а не навчитися. Дивитися на все очима новачка — ця навичка є у кожного великого художника або крутого бізнесмена. Ви повинні бути готові розпочати з нуля, натиснути на кнопку перезавантаження й повернутися до старту. Наявні знання і навички часто перешкоджають повному розкриттю потенціалу. Багато людей просто не хочуть визнавати цього. Я теж так роблю — така наша природа.

Джерело: Tim.blog

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram