Соцмережі
1 Листопада 2019
669

Наталія Микольська: Як експортувати в США безмитно

Відновлення для України доступу до Генералізованої системи преференцій США 

25.10.2019 р. офіс торгового представника США оголосив, що президент Дональд Трамп відновлює переваги ГСП або U.S. Generalized System of Preference для України.

За останні 2 тижні отримала багато запитів від бізнесу та медіа, що це і “з чим його їдять”, і що потрібно знати бізнесу, щоб цим режимом скористатись.

Чому важливо розяснювати – бо в 2017 лише 52% була частка використання ГСП від загального імпорту українських товарів до США, як потенційно підпадають під дію ГСП.

Що таке преференції ГСП?

Преференції програми ГСП дають можливість ввозити на територію США БЕЗ сплати ввізного МИТА товари українського походження Гармонізованого тарифу США.
Продукція, що підпадає під безмитний режим ввезення в рамках ГСП, включає широкий асортимент промислових товарів, різні види побутової електроніки та техніки, окремі будівельні товари, деякі види продуктів харчування та с/г продукції тощо. Повний перелік товарів, які найближчим часом будуть відновлені до GSP для України можливо переглянути за посиланням в коментарях

Так як же скористатись цими преференціями?

1. З’ясувати чи підпадає товар під дію ГСП:
– список товарів за посиланням
– товар має вирощуватись, добуватись, або вироблятись в країні-бенеціфіарі GSP.
– сума вартості або цінності матеріалів, що виробляються в країні-бенеціфіарі GSP плюс прямі витрати на переробку мають становити не менше 35 відсотків оціночної вартості товару при продажі товару на експорт до США.
– Товар має бути безпосередньо відвантажено до Сполучених Штатів без перетинання території будь-якої іншої країни; або він може перетинати транзитом інші країни, але не повинен ставати предметом торгового обороту в іншій країні під час його перевезення до Сполучених Штатів.

2. Режим ГСП застосовується не автоматично: імпортер США є відповідальним за отримання переваг від системи GSP і має зробити відповідний запит при поставці товарів до Митноприкордонної служби США. Так у 2017 році частка використання Генералізованої системи преференцій США становила 52% від загального імпорту українських товарів до США, як потенційно підпадають під ГСП.
Тому важливо:
– Використовувати ГСП, як маркетинговий інструмент – інформувати потенційних партнерів про ці переваги, як роблять товар дешевшим порівняно з імпортом з інших країн
– Інформувати партнера, про те, як скористатись перевагами ГСП (для цього ми в свій час розробили пам‘ятку англійською мовою – посилання в коментарях).

Історична довідка

Генералізована система преференцій США призначена для сприяння економічному зростанню в країнах, що розвиваються, шляхом надання товарам за понад 5 000 тарифними лініями Гармонізованого тарифу США пільгового безмитного режиму ввезення на територію США із визначених американським урядом країн – бенефіціарів ГСП (121 країни і території, зокрема й України). ГСП заснована 1.01.1976 р. відповідно до Закону США “Про торгівлю” 1974 р. та діє до 31.12.2020. Прокламація 9687 підписана Президентом США 22.12.2017 позбавляла Україну експортувати безмитно товари за частиною Гармонізованого тарифу США, що становило близько третини українського експорту, що підпадає під дію ГСП. Детальна інформація щодо ГСП розміщена на веб-сайті Офісу Торгового Представника США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram