Соцмережі
29 Січня 2020
743

Наталія Микольська: ТОП-5 важливих тем з Давоса, про які недостатньо говорять в Україні

Зміна клімату, “трампифікація”, розширенні економічних можливостей жінок та інші

Зміна клімату та його фінансовий вплив, а також інші соціально-значущі питання домінували у всіх дискусіях в Давосі.

1. Зміна клімату
«Зміна клімату є інвестиційним ризиком» – нова парадигма. Висновок для бізнесу і уряду в контексті залучення інвестицій і інтернаціоналізації – аналіз екологічних ризиків компаній та країн буде мейнстрімом.
Велика надія на екологічні технології та участь у фінансуванні інноваційних проектів щодо зміни клімату великими фінансовими установами.
Ось деякі результати дискусій в Давосі:
– BP про запровадження більш строгої політики щодо викидів вуглецю
– зобов’язання стати «негативним щодо вуглецю» та започаткування нового венчурного фонду (як Microsoft)
– посадити трильйон дерев (як Salesforce)
– взяти участь у концерті в стилі Live-Aid восени 2020 року (майже всі).

2. Trumpification /“Трампифікація» міжнародної торгівлі
Новий термін в глобальному світовому порядку і міжнародній торгівлі. Себто запровадження тренду на руйнацію глобальних правил міжнародної торгівлі та запровадження односторонніх обмежувальних заходів.
Так, після першого етапу врегулювання торговельної війни з Китаєм, США хоче домовитись про торговельну угоду з Європейським Союзом, але може все ж застосовувати мита на імпорт автомобілів з ЄС.
І це все може мати реальний вплив на глобальне економічне зростання. Хоча майже всі експерти погоджуються, що глобальної кризи наступного року не буде, оскільки США в передвиборчому періоді і Президент Трамп зробить все, щоб економіка США далі зростала.
До речі, інвестори все більше дивляться на ринки США та Азії, і втрачають інтерес до Європи.

3. Технології заради добра
Коротко:
– Всі погоджуються, що ми технологічна революція зараз – це час величезних надій і можливостей, але також нових викликів.
– Проте навіть зараз зрозуміло, що ми далекі від розкриття потенціалу технологій вирішення найважчих завдань світу.
– Ми живемо в новій ері, коли такі потужні технології Четвертої промислової революції, як штучний інтелект (AI), входять в наше життя на експоненційній швидкість.
– Оскільки організації та країни готуються використовувати ці нові технології для стимулювання зростання та конкурентоспроможності, ми перебуваємо на на межі, щоб почати працювати, щоб ці технології відповідально ставилися до людей та планети.
– Фокус обговорень зміщується від залучення в основному техно-гігантів до більшого залучення компаній-єдинорогів;
– Основні питання: 1) конфіденційність; 2) «технології для добра»; 3) штучний інтелект; 4) антимонопольне регулювання; 5) майбутнє електронних платежів; 6) майбутнє електронної торгівлі.
– Топи світових технологічних компаній почали кампанію, що світ має хвилювати не технологічні гіганти, а штучний інтелект.
Всесвітній економічний форум запропонував світові своє бачення необхідних кроків для запровадження «технологій для добра», які важливо робити бізнесу і урядам.

4. Розширення економічних можливостей жінок.
Я вже писала, що розширення можливостей для жінок може додати до світового ВВП 28 трильйонів доларів до 2025.
При цьому, жінки складають лише 5% керівників в бізнесі. Незважаючи на те, що компанії з більшою кількістю жінок на топ-позиціях мають в (1) 1,7 разів ефективніше управління , (2) 1,4 рази більший прибуток та (3) 1,5 рази сильнішу культуру зростання. Кількість жінок в правліннях зростає, але дуже повільно.

У світі понад 250 млн. Жінок-підприємиць. Кожного року в світі з’являється 10% більше жінок-підприємиць порівняно з 14% чоловіків. Лише 6.2% жінок є власницями бізнесу.
Нам потрібно 257 років щоб вирівняти оплату праці між чоловіками і жінками, якщо ми рухатимемось зі швидкістю останніх 5 років.
Половина світової роботи є неоплачуваною і її роблять в основному жінки: жінки задіяні в неоплатній хатній-сімейній роботі 4.4 години, а чоловіки 1.7 годин.
І ось Goldman Sachs Group діє. В Давосі було заявлено, що компанія не буде обслуговувати в США ІРО компаній, в яких немає жінок директорів чи нема представників меншин.
Важливо відзначити, що Goldman має 4 жінок з своїх 11 директорів, але основна виокнача команда залишається в основному чоловічою (лише 8 жінок в управлінському комітеті банку з 34).

Це краще, ніж 19-відсоткове представництво жінок у вищій команді Морган Стенлі з 16 осіб, але гірше, ніж у Citigroup та Bank of America, де жінки складають 31 % членів своїх управлінських комітетів. Операційний комітет JPMorgan Chase з 12 осіб має рівну кількість чоловіків і жінок.

5. Загрози кібербезпеки та скандал з зламом телефонів через контакт з корон-принцом Саудівської Аравії.

Згідно з доповіддю про глобальні ризики Всесвітнього економічного форуму за 2020 рік, кібератаки відносяться до другого ризику, який викликатиме найбільше занепокоєння для бізнесу в усьому світі протягом наступних 10 років. Кібератаки на критичну інфраструктуру – оцінені п’ятим найбільшим ризиком у 2020 році – стали новим нормальним явищем у таких галузях, як енергетика, охорона здоров’я та транспорт.

Тому кібербезпека була останні роки в порядку денному в Давосі, і ось цього року додався ще й особистий аспект.

У перший день Давоса розгорівся скандал, що телефон Джефф Безос, Amazon, і одного з найбагатших людей світу, був зламаний корон-принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом.

Ще цікавіше, що багато з присутніх ТОПів в Давосі контактували з принцом Мухаммедом під час поїздки, коли він зустрівся з Безосом. Серед них: Mnuchin; СЕО Apple Тім Кук; та СЕО Microsoft, Сатья Наделла.

+ 1 мільярд дол. США вкладуть Білл Гейтс, Річард Бренсон з Virgin, засновник Amazon Джеффом Безосом та засновником Алібаби Джеком Ма у новий венчурний фонд для інвестицій у технології та інновації у зеленій енергетиці.

Breakthrough Energy Ventures планує інвестувати гроші протягом 20 років і буде використовувати довгостроковий підхід до підтримки дешевих та надійних джерел енергії, на відміну від багатьох попередніх фондів, які очікували прибуток з інвестованих проектів протягом кількох років.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram