Соцмережі
4 Лютого 2020
694

Наталія Микольська: Коронавірус, глобальна економіка та Україна

Наслідки пандемії для економіки Китаю та всього світу

Цього тижня буде одна важлива міжнародна тема, про яку мало говорять в Україні, а не ТОП – 5 важливих міжнародних теми, як завжди. Чому? Бо масштаб загрози для світу та глобальної економіки може бути величезний.

Коронавірус: заражено понад 20 000 людей в світі (updated на ранок 4.02), десятки мільйонів людей в Китаї перебувають на карантині всередині своїх міст, закриті тисячі заводів, припинене міжнародне авіасполучення, заборони або обмеження в’їзду відвідувачів з Китаю та людей, які там побували протягом останніх 2 тижнів.

Саме невизначеність з поширенням, локалізацією, лікуванням вірусу вже руйнує світові торговельні ланцюги та ланцюги доданої вартості, знижує вартість активів та змушує глобальний бізнес приймати жорсткі рішення, виходячи з обмеженої інформації. Ця криза випробовує всю глобальну економічну систему і раптово похитнула крихке економічне зростання.

Це також перевірка економічної міці Китаю як споживача – і здатності США підсилюватись, коли Китай починає пригальмовувати. Китай зараз це п‘ята частина світового ВВП та третина світового економічного зростання (більша частка світового зростання ніж США, Європа та Японія разом).

Китай – це другий за ринок для українського експорту після ЄС (експорт товарів за 11 місяців 2019 склав 3,2 млрд. дол. США експорту (7,2% від загального експорту). Україна також залежить від світового економічного зростання, бо ми є експортно-орієнтована економіка, а також одним з факторів економічного зростання є залучення іноземних інвестицій. Тому коронавірус може мати вплив на Україну не лише в контексті сфери охорони здоров‘я, але й української економіки, розвитку український бізнес, залучення інвестицій.

Сповільнення економічного зростання в Китаї очікується у всіх галузях. Сповільнення темпів виробництва через закриття чи призупинення роботи виробництв, в тому числі запасних частин та товарів іноземних виробників. Ще це сповільнення темпів споживання через закриття магазинів, закладів харчування та розважальних закладів через обмеження запроваджені на знаходження людей в публічних місцях.

Вже зараз ми бачимо скорочення імпорту Китаєм, а за умови падіння споживання та вповільнення економічного зростання, темпи скорочення лише зростатимуть.
А ще вже зараз відбувається зниження попиту на нафту, бо Китай є найбільшим в світі імпортером. І це спричинило падіння ціни на нафту на 16% з моменту виявлення в Китаї коронавірусу.

Китайські ринки різко впали в день відкриття торгів після новорічної перерви. Shanghai Composite впав на 7,7%, Shenzhen Composite знизився на 8,4%. При цьому, експерти вважають, що падіння 3.7% індексу Dow Jones Industrial Average також відбулось через поширення коронавірусу.

Ще один з факторів впливу – неминуче скорочення кількості китайських туристів.

Тому всі експерти сходяться на думці, що вплив на світову економіку буде.

Значна частина пробують прогнозувати вплив. Так, Bloomberg Оцінив втрати від коронавірусу у 160 млрд. доларів США. А десять економістів, опитаних у минулу п’ятницю The Wall Street Journal, знизили очікування на зростання Китаю у першому кварталі на понад відсотковий пункт до середнього 4,9%. Проте, після цього США запровадило заборону на польоти і в‘їзд не громадян США, які відвідували Китай протягом 2 тижнів.
Goldman Sacs у п’ятницю заявив, що очікує, що вірус зменшить ріст у США на 0,4- 0,5 процентного пункту, у першому кварталі, при цьому зростання відновиться у другому кварталі, залишаючи мінімальний вплив на річний ріст. При цьому зазначили, що зважаючи на непрогнозовану ситуацію, складно робити прогнози.

Частина експертів пробує робити оцінки, виходячи з впливу виникнення подібних спалахів раніше, наприклад SARS 15 років тому. Проте тоді Китай займав порівняно невелику частину світової економіки, а зараз – це п’ята частину світового ВВП.

Проте поки значна більшість погоджується, що невизначеність з розповсюдженням, можливістю локалізації, лікування чи винайдення вакцини – роблять навіть приблизні прогнози неможливими.
Висновок, коронавірус уже впливає на світову економіку, а масштаб цього впливу поки майже ніхто не береться передбачити. Однозначно варто очікувати впливу ситуації з коронавірусом на економіку України і уряду готуватись до найгіршого можливого сценарію. Бо як говорить латинське прислів’я Praemonitus, praemunitus – Попереджений — значить озброєний.

Проте, всім також відомо, що будь-яка криза може стати новими можливостями, як для України, так і для українського бізнесу на світовому ринку. Це і залучення інвестицій у виробництво, розміщенням вже на діючих підприємствах виробництв для глобальних корпорацій, експорт українських товарів та послуг.
Найголовніше – не забувайте обов‘язково мити руки!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram