Соцмережі
24 Лютого 2020
733

Наталія Микольська: “Біла книга” від ЄС

Глобальна “гонка” в сфері штучного інтелекту 

Сьогодні в світі триває «гонка» між топ державами в галузі штучного інтелекту. Звичайно топ-лідери це США і Китай. Всі інші наздоганяють. В цій галузі будуються гео-альянси та відбувається майже технологічна війна з державними асигнуваннями, заборонами трансферу технологій, обмеженням інвестицій, боротьбою за вчених.
Серед тих, хто доганяє і ЄС. Минулого тижня ЄС презентувало стратегію у галузі розвитку Штучного інтелекту.

Біла книга ЄС щодо штучного інтелекту – Європейський підхід до досконалості і довіри.

Основні моменти стратегії:
– Штучний інтелект є одним з основних факторів у досягненні цілей у сталого розвитку.
– Створення європейського простору даних, єдиного ринку даних, щоб розблокувати невикористані дані, і дозволити вільний рух даних в межах ЄС та різних секторів.
– Створення європейських пулів даних, що дозволяють створювати довіру в рамках ЄС.
– Єврокомісія стежитиме за політикою третіх країн, яка обмежує рух даних, і буде ставити питання необґрунтовані обмеження на двосторонніх торговельних переговорах та в рамках Світової організації торгівлі.
– ЄС повинен значно збільшити свої інвестиції в ШІ. Орієнтація на державно-приватні партнерства дозволить мобілізувати приватні та державні інвестиції.
– Запуск Європейський інвестиційний фонд у розмірі 100 млн. євро у 2020 році для фінансування стартапів
– Об‘єднання різних центрів розвитку компетенцій та навичок для підвищення конкурентоспроможності.
– Прийняти програму розвитку штучного інтелекту щоб здійснювати державні закупівлі систем ШІ.
– Заклик до створення міцної європейської регуляторної бази для розвитку продутків та послуг на базі ШІ з високим ступенем довіри.
– Спеціальний режим для ШІ з високим рівнем ризику, якщо застосовується в сфері охорони здоров’я, транспорту, енергетики, державного сектору та для використання ШІ, що створює юридичні чи значні наслідки для прав фізичних чи юридичних осіб; які можуть мати ризик отримання травм, смерті або значних матеріальних / нематеріальних збитків.

Яка стратегія в України, а саме уряду щодо розвитку ШІ?
В Програмі діяльності Уряду та в звіті його результатів діяльності за пів року нічого немає щодо розвитку ШІ. Позитивно, що маємо створений дорадчий орган – експертний комітет з розвитку ШІ при Міністерство цифрової трансформації України – The Expert Committee on Artificial Intelligence of Ukraine. Проте, поки все ж не зрозумілі його цілі, пріоритети та мандат.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram