Новини
3 Вересня 2020
810

Наступного фінансового року держборг США перевищить обсяг ВВП

У результаті штати стануть в один ряд з Японією, Італією та Грецією, де обсяги держборгу вищі за ВВП

У новому фінансовому році, що стартує у жовтні-2020, держборг США вперше з часів Другої світової війни дорівнюватиме 100% ВВП або перевищить цей показник, повідомляє Інтерфакс з посиланням на оцінку Бюджетного управління Конгресу США (Congressional Budget Office, CBO).

“Це пов’язано з величезними бюджетними витратами на програми підтримки економіки в умовах кризи, що викликана пандемією коронавірусу”, – йдеться у повідомленні. У результаті, США встануть в один ряд з Японією, Італією та Грецією, де обсяги держборгу вищі, ніж ВВП.

Загалом у поточному році, за оцінками CBO, держборг США складе 98% ВВП, що також є максимумом з часів Другої світової війни. “Зростання запозичень уряду США наразі не викликає невдоволення інвесторів і не позначається на можливостях Вашингтона у плані подальшого залучення коштів на борговому ринку”, – повідомляє The Wall Street Journal.

Видання додає, що попит на US Treasuries, які вважаються високонадійним інструментом, залишається високим. Уже у другому кварталі 2020 року держборг США перевищив обсяг ВВП на фоні різкого зростання бюджетних витрат і зниження податкових надходжень. “Однак перевищення держборгом розміру річного ВВП буде відзначено вперше більш ніж за 70 років. В останній раз така ситуація була зафіксована у 1946 році, після декількох років фінансування військових операцій. Тоді держборг склав 106% ВВП”, – йдеться у повідомленні.

Уряд США, порівнюючи боротьбу з пандемією коронавірусу з наслідками війни, направило близько $2,7 трлн на розробку й тестування вакцин, оснащення лікарень, а також заходи підтримки бізнесу, домогосподарств, влади штатів і регіонів, з березня поточного року.

Тим часом доходи федерального бюджету США в період з квітня по липень скоротилися на 10%, у порівнянні з тим же періодом попереднього року в зв’язку з істотним зниженням економічної активності в країні через карантинні заходи, а також масові скорочення. “Держборг США на кінець другого кварталу становив уже $20,5 трлн, у порівнянні з $17,7 трлн на кінець березня, збільшившись на 16% всього за три місяці”, – свідчать дані Мінфіну США.

Обсяг американського ВВП у другому кварталі знизився на 9,5%, у результаті чого держборг склав 105,5% ВВП, у порівнянні з 82% ВВП у першому кварталі. На думку економістів, падіння ВВП у другому кварталі могло б стати набагато більш істотним, якби влада США не пішла на безпрецедентне бюджетне стимулювання.

“Чимраз більше боргове навантаження США є предметом дебатів у Конгресі під час обговорення питання про те, який розмір додаткової допомоги громадянам і бізнесу може виділити країна”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що дефіцит держбюджету США в червні склав рекордні $864,074 млрд у порівнянні з $8,477 млрд за той самий місяць минулого року.

А у квітні економіка США показала найбільше квартальне зниження з часів кризи 2008 року. Так, у I кварталі показник скоротився на 4,8% у річному численні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram