Новини
17 Вересня 2021
596

Наступні три роки Мінекономіки планують зменшити частку тіньової економіки з 30% до 25%

У відомстві озвучили реальні масштаби тіньової економіки

Міністерство економіки найближчим часом закінчить розробку трирічного плану дій, які дозволять зменшити частку тіньової економіки до 25%. Про це повідомив перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко під час першого засідання Міжвідомчої робочої групи щодо детінізації економіки України.

За його словами, стратегія економічної безпеки України на період до 2025 року, яка введена в дію указом президента, чітко вказує на нагальну необхідність вирішення саме цієї проблеми.

“Сьогодні, за попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки становить 30% від офіційного ВВП. Зараз ми зібралися для напрацювання пропозицій щодо детінізації економіки у всіх секторах, повинні розробити окремі точкові заходи, вийти на системні рішення, аж до введення інституційних змін”, — цитує Любченка пресслужба.

Учасники засідання обговорили роль фінансового сектора в процесах тінізації економіки України. Було зазначено, що в цьому секторі зафіксовано тенденцію збільшення рівня тіньової економіки до 37% від обсягу валової доданої вартості продукту. Тому було вирішено узагальнити пропозиції для мінімізації тіньового сектора.

Зокрема, запропоновані зміни до чинного законодавства, введення додаткових вимог з регулювання діяльності страхових компаній, посилення фінансового контролю і моніторингу тощо.

Під час обговорення питання про протидію тінізації тютюнової галузі вирішено посилити контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з підакцизними товарами, активізувати заходи щодо виявлення фактів незаконного виготовлення, реалізації тютюнових виробів, налагодити механізми отримання інформації по каналах міжнародного співробітництва від компетентних органів іноземних держав тощо.

Як відомо, у лютому 2020 року Національний банк з посиланням на дослідження компанії Ernst & Young заявив, що тіньові операції в Україні становлять 23,8% від офіційного ВВП, або 846 млрд грн.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 року в Україні було розпочато 2 268 інспекційних відвідувань і виявлено 7 854 працівники, допущених до роботи без трудових договорів. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram