Новини
28 Серпня 2019
1 075

Налітали лоукостами: В Україні рекордно виріс пасажиропотік аеропортів

За перші два квартали 2019 року кількість пасажирів збільшилася на 20%

Протягом двох кварталів 2019 року у найбільших аеропортах України зафіксовано значне підвищення кількості пасажирів. Такий висновок вказаний у звіті профільного видання pasazer.com про розвиток аеропортів Центральної Європи за першу половину 2019 року.

Звіт був підготовлений на основі даних з веб-сайту OAG Schedule Analyzer, аеропортами, компетентними органами в галузі цивільної авіації та веб-сайтом Anker Report.

Зокрема, аеропортом “Бориспіль” за вказаний період скористалося 6,7 млн ​​пасажирів, приріст склав 20%. Як зазначають автори дослідження, вже у травні найбільший столичний аеропорт обслуговував більше пасажирів ніж аеропорт Бухареста, а в червні – обігнав Будапешт. При цьому такий приріст пасажирів став можливий завдяки активності ірландського лоукостера Ryanair, а також діяльності таких перевізників як Flydubai, SkyUp, Lauda та Brussels Airlines.

Міжнародний аеропорт “Київ” ім. Ігоря Сікорського (Жуляни) завершив перше півріччя обслуживши 1,33 млн пасажирів, що на 16% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ймовірно, якби не модернізація злітно-посадкової смуги та перенесення рейсів у “Бориспіль”, аеропорт міг би обслуговувати понад 3 млн пасажирів протягом року.

Найбільшу кількість пасажироперевезень для цього аеропорту здійснює компанія Wizz Air. На її долю припадає 56% усього потоку, або 820 тис. місць. Авіаперевізник здійснює перельоти у Відень, Берлін, Франкфурт, Бремен, Афіни, Салоніки та інші.

Друге місце посідає італійська компанія Ernest Airlines, загальна пропозиція якої в Києві збільшилася на цілих 147%.

Аеропорт “Львів” також демонструє рекордні результати, збільшивши пасажиропотік на 45% до 950 тис. пасажирів.  Кількість перевезень Wizz Air тут зросла на 170% та склала 240 тис. місць на десяти напрямках. Таким чином компанія витіснила МАУ на друге місце з показником 165 тис. місць та зниженням потоку на 8%.

Аеропорт “Одеса” за перше півріччя обслужив 900 тис. пасажирів. Найпопулярніший напрямок — Стамбул. На ньому працюють чотири авіаперевізники: Turkish Airlines, МАУ, Onur та AtlasGlobal. Кількість пасажирів 295 тис., що на 32% більше ніж минулого року.

Аеропорт “Харків”, за прогнозами, також приєднається до групи українських аеропортів, які щорічно обслуговують понад мільйон пасажирів за підсумками поточного року. За перші два квартали пасажиропотік склав 552 тис. пасажирів, що на 26% більше порівняно з минулим роком. У харківському аеропорті більшість перевезень здійснює Wizz Air та Ernest Airlines. Також до них приєдналися SkyUp та Buta Airways.

Аеропорти Запоріжжя та Дніпра обслужили 231 тис. і 149 тис. пасажирів відповідно, збільшивши пасажиропотік на 30%. Обидва аеропорти отримають нову інфраструктуру в найближчі роки.

Як зазначив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, такі показники є рекордними для українського ринку.

“Український авіаційний ринок в першому півріччі 2019 року демонструє рекордний зріст серед усіх європейських держав, а за кількістю перевезених пасажирів ми вийшли на друге місце в Центрально-Східній Європі. Проста реформа і чудовий результат”, — прокоментував він результати дослідження на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо також, за результатами другого кварталу та червня 2019 року аеропорт “Бориспіль” очолив рейтинг Міжнародної ради аеропортів ACI Europe серед повітряних гаваней, що обслуговують від 10 до 25 млн пасажирів

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram