Новини
12 Листопада 2021
534

Найвищі за десять років: Темпи зростання кредитів населенню перевищили докризовий рівень

У річному обчисленні приріст перевищив 40%

Фото: прес-служба НБУ

Банківський сектор у червні-вересні 2021 року (III квартал) рекордно прискорив зростання кредитування, найпомітніше в корпоративному та іпотечному сегментах. Позитивна динаміка залучень коштів клієнтів зберігається, хоч і сповільнилася, рівень доларизації депозитів скоротився, повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ).

Зростання за III квартал чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті становило 13,1%. У річному обчисленні приріст перевищив 40%.

Темпи зростання кредитів населенню у річному обчисленні прискорилися до 31,2% проти попереднього кварталу та перевищили докризовий рівень.

Іпотечні кредити зберігають випереджальну динаміку, якщо прівняти зі споживчим кредитуванням — понад 16% за квартал та +54,5% рік до року (р/р). Частка непрацюючих кредитів за квартал скоротилася на 3,9 п. п. — до 33,3% завдяки найбільшому у поточному році списанню непрацюючих активів та прискоренню кредитування.

Зазначається, що темпи зростання корпоративних та іпотечних кредитів у III кварталі є найвищими за десять років.

Позитивна динаміка залучення коштів клієнтів зберігається, хоч і сповільнилася, рівень доларизації депозитів скоротився.

У липні-вересні обсяг депозитів населення у гривні скоротився на 1,4%, переважно коштом на вимогу внаслідок сезонного зростання споживчих витрат. У річному вирахуванні обсяг гривневих коштів фізичних осіб зріс на 15%.

Кошти бізнес-клієнтів у національній валюті зросли на 6,9% за III квартал та на 28,1% р/р.

Нагадаємо, Національний банк України вимагатиме від небанківських фінансових установ розкривати більше інформації клієнтам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram