Бiзнес
11 Вересня 2020
2 768

Найперспективніші компанії ігрової індустрії у 2020 році

Як бонус пропонуємо п’ять найдорожчих та незвичайних товарів, проданих у комп’ютерних іграх

За даними дослідницької компанії SuperData, у 2019 р. сукупний дохід розробників відеоігор для персональних комп’ютерів, ігрових приставок і мобільних пристроїв склав $120,1 млрд — рекордний показник за всю історію галузі.

У цій індустрії багато грошей та чимало публічних компаній, на яких можна заробити.

Головним активом польського холдингу є компанія — розробник ігор CD Projekt RED. У 2003 р. вона запустилася як маленька студія з десятьма співробітниками. Однак завдяки приголомшливому успіху іграм серії The Witcher за мотивами романів “Відьмак” Анджея Сапковського розрослася до компанії з понад 800 працівників у штаті. Крім CD Projekt RED, холдингу також належить сервіс цифрової дистрибуції ігор GOG.com.

Акціям CD Projekt належить один разючий рекорд. З грудня 2009 р. по грудень 2019 р. вони зросли на 21 000% — це найбільший стрибок серед усіх публічних європейських компаній, що входять в індекс STOXX 600. Для порівняння: за ті ж десять років польський індекс WIG20 впав на 11%, а STOXX 600 — зріс на 65%.

Bloomberg пов’язує зростання CD Projekt з франшизою The Witcher: продажу останньої гри серії — The Witcher 3: Wild Hunt — перевищили 40 млн копій у липні 2019 р. Тільки за останній рік, через понад чотири роки з релізу, вона принесла творцям понад $50 млн.

В кінці 2019 р. різкий поштовх продажу гри дав вихід серіалу по “Відьмак” від Neflix: за даними маркетингового агентства NPD, за підсумками грудня вони виросли на 554%.

Кадр із гри Cyberpunk 2077

У лютому ринкова капіталізація холдингу CD Projekt досягла $8 млрд. Таким чином, вона стала другою за величиною ігровою компанією Європи після Ubisoft і третьою взагалі на Варшавській фондовій біржі.

Тепер студія працює над новим великобюджетним проектом — рольовою грою Cyberpunk 2077, одного з головних персонажів якої “зіграє” Кіану Рівз. Навіть всупереч недавньому перенесенню релізу на 17 вересня — всього за пару місяців до виходу нового покоління консолей, — від гри чекають високих продажів.

За оцінками експертів Ipopema Research, у 2020 р. буде продано 24 млн копій, а у 2021 р. — 10,9 млн. Очікується, що виручка CD Projekt шляхом продажу Cyberpunk 2077 і доповнень до гри складе в районі $700 млн у 2020 р. і близько $500 млн у 2021 р., а чистий прибуток досягне $300 млн. У цьому випадку варто очікувати подальшого зростання акцій CD Projekt. Аналітики PKO Bank Polski вже вважають папери ігрового виробника головним драйвером зростання польського сектора високих технологій у 2020 р.

Справжній титан ігрової індустрії — Activision Blizzard є однією з двох компаній галузі поряд з Electronic Arts, що входить у S & P 500. Найвідоміші франшизи в її активі — World of Warcraft, Hearthstone, Call of Duty, Overwatch і Guitar Hero. Ринкова капіталізація Activision Blizzard становить $44 млрд.

Кадр із гри Call of Duty

Activision Blizzard в останній раз звітувала про доходи на початку 2020 р., оголосивши про прибуток у $1,23 на акцію за останній квартал, ненабагато перевищивши консенсус-прогноз. Виручка компанії склала $2,71 млрд, рентабельність власного капіталу — 13,16%, а чистий прибуток — 23,18%.

Також Activision Blizzard відзначилася потужним балансом: компанія завершила четвертий квартал з $5,79 млрд грошових коштів ($4,32 млрд у кінці 2018 р.) за довгостроковий борг $2,68 млрд.

Головним драйвером зростання стала гра Call of Duty: Modern Warfare — тільки вона принесла Activision Blizzard понад $1 млрд вже в середині грудня, через два місяці після релізу.

У січні 2020 р. стало відомо, що Activision Blizzard підписала контракт про партнерство з Google: компанія буде використовувати Google Cloud для своєї хостинг-інфраструктури, а YouTube стане ексклюзивною платформою для стрімінгу кіберспортивних турнірів Activision Blizzard. З огляду на це, а також сильні фінансові результати, аналітики з оптимізмом оцінюють перспективи акцій компанії.

KeyCorp підвищила ціновий орієнтир акцій Activision Blizzard з $60 до $68, а Morgan Stanley — з $65 до $70. На сьогодні акції компанії закріпилися на рівні $83,52.

Американська Electronic Arts — одна з найбільших світових видавців ігор для ПК і консолей. Серед активів компанії — найпопулярніші франшизи FIFA, NBA Live, NHL, Battlefield, Star Wars, Mass Effect, Need for Speed, The Sims та інші серії. Ринкова капіталізація EA перевищує $29 млрд — за цим показником фірма поступається лише Activision Blizzard.

Кадр із гри FIFA

У 2019 р. папери EA виросли на 36%. В кінці січня компанія опублікувала останній квартальний звіт: продажі виросли на 23% (до $1,98 млрд), виручка склала $1,59 млрд, що на 23% перевищило показники аналогічного періоду у 2018 р. і перевершило прогнози в $1,51 млрд. Прибуток на акцію ($1,18) перевищив як показники 2018 р. ($0,86), так і прогнози ($0,92).

Аналітик BMO Capital Markets Джеррік Л. Джонсон не впевнений, що у 2020 р. акції EA продовжать зростання. На його думку, в успіху компанії у 2019 р. велику роль зіграли проекти Apex Legends і Jedi: Fallen Order, розроблені власною студією EA Respawn Entertainment.

За розрахунками Джонсона, без них скоригований дохід EA впав би на 9% у 2020 фінансовому році. Це на 14% нижче очікуваної величини цього показника. Аналітик засумнівався, що ці ігри продовжать приносити компанії великі гроші у 2020 р. і знизив ціновий орієнтир акцій EA з $130 до $110.

Ендрю Верквіц з Oppenheimer, навпаки, підняв цільову ціну з $110 до $125 за штуку, пояснивши це наявністю у компанії плану щодо забезпечення довгострокового стабільного зростання, а також розробкою ігор, розрахованих на широку аудиторію.

Більшість експертів вважають, що цінні папери EA як і раніше повинні бути цікаві інвесторам. Тепер акції Electronic Arts мають консенсус-рейтинг “купувати” і цільову ціну в $119,55.


В ігровій індустрії, зокрема у віртуальній, часто крутяться справжні гроші. Хтось заробляє на онлайн-стрім іграх, хтось беручи участь у них, а хтось — прокачує та продає акаунти, персонажів або знайдені в грі рідкісні речі.

У 2010 р. гравець всесвіту Entropia Universe Джон Джейкобс (Neverdie) продав віртуальну космічну станцію Club Neverdie за $635 000.

На фото: Джон Джейкобс

Джон — не стереотипний геймер-зануда, а актор, продюсер і підприємець. Він придбав станцію у 2005 р. за $100 тис., а гроші для покупки тоді він знайшов, оформивши заставну на власний будинок.

В цьому ж році First Planet Company, один із розробників гри, оголосив аукціон на орбітальну космічну станцію Crystal Palace Space Station. Щасливий переможець аукціону Ерік Новак, він же Buzz Erik Lightyear, виклав за неї $330 тис.

Цікаво, що попередній рекорд ціни за віртуальний об’єкт, зафіксований у 2008 р. у Книзі рекордів Гіннеса, також стосувався цієї гри. Тоді за неї дали $100 тис. Цифри можуть здатися трохи неадекватними, але потрібно враховувати, що ця гра допускає вливання та висновок реальних грошей.

У листопаді 2013 р. на Reddit, у розділі, присвяченому торгівлі в Dota 2, анонімний покупець виставив кур’єра Ethereal Flames Pink War Dog за $36 000. Це — дуже рідкісний кур’єр. Рідкісний, тому що рожевий (цей колір не входив до числа 10 шаблонних квітів, які надала Valve).

На фото: клинок Warglaives of Azzinoth

У вересні 2007 р. персонаж нічного ельфа-злодія 70 рівня (а вірніше, акаунт з цим персонажем) був проданий за $9000. Ельф Zeuzo не тільки був прокачаний на той час по максимуму: йому належало ще й кілька рідкісних речей, зокрема — парні клинки Warglaives of Azzinoth. Колишньому власникові ельфа довелося розлучитися з ним, щоб впоратися з фінансовими труднощами.

Але новому власнику довелося недовго радіти: Blizzard забанив аккаунт всього через п’ять днів після операції. Як відомо, у багатьох іграх продаж або надання доступу до аккаунту комусь іншому прямо заборонено правилами.

У грудні 2013 р. один із гравців Diablo 3 з ніком shineCDN знайшов арбалет Manticore випадково у Башті проклятих. Він не розумів, як йому пощастило, поки не поніс знайдений непізнаний лот на ідентифікацію. Особливість історії в тому, що гравець виставив його на продаж, щоб отримати грошей і купити нареченій обручку. Свою знахідку він оцінив у $3500.

А от 12-річний підліток дуже хотів прокачати свою ферму в FarmVille — free-to-play-іграшці від Zynga. Для цього він не вигадав нічого кращого, аніж вкрасти у матері кредитку і розплатитися — $1400. У Zynga відмовилися повертати суму, але запропонували використовувати паролі, щоб уникнути нових проблем подібного роду. Аккаунт хлопцю, правда, все одно закрили.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram