Бiзнес
26 Грудня 2019
1 852

Найгучніші IPO року: Світові рекорди, невдачі єдинорогів і розчарування інвесторів

2019-й запам’ятається великими сумами та провалами технологічних гігантів

Фото: Depositphotos

2019 рік став чи не найнасиченішим у плані біржових дебютів технологічних компаній-єдинорогів. Втім, і в плані неочікуваних провалів теж.

Дехто, як от Uber та Lyft, розчарував інвесторів, втративши і капіталізацію, і значну частку вартості акцій. А хтось взагалі відмовився від IPO, спровокувавши чималий скандал і на фондовому ринку, і у стартап-середовищі. Крім WeWork, дебютувати на біржі передумали ще кілька компаній, серед яких американська Endeavour Group Holdings, італійський виробник люксових яхт Ferretti та інші.

Проте рекорд цього року належить зовсім не технологічній компанії, а представнику старого класичного бізнесу.

Investory News зібрали компанії, які найдорожче оцінили під час IPO цього року. Хоча й не всім вдалося закріпити отриманий результат.

Saudi Aramco

Залучені кошти: $25,6 млрд
Капіталізація на день IPO: $1,88 трлн
Поточна капіталізація: $1,9 трлн

Найбільша у світі нафтогазова компанія стала ще й найдорожчою. На початку грудня Saudi Aramco провела первинне розміщення, продавши 1,5% акцій. За підсумками першого дня її капіталізація досягла $1,88 трлн, перевищивши показники Microsoft та Apple. Хоча очікувана оцінка була дещо вищою – $2 трлн.
На другий день торгів вартість цінних паперів досягла денного ліміту зміни, збільшившись на 10%.
Варто зазначити, що IPO Saudi Aramco є частиною амбітного плану з диверсифікації залежної від нафти економіки Саудівської Аравії. Згодом капіталізація компанії перевищила $2 трлн, але наприкінці грудня через падіння акцій знизилася до $1,9 трлн.


Alibaba

Залучені кошти: $12,9 млрд
Капіталізація на день IPO: $474,1 млрд
Поточна капіталізація: $574 млрд

Китайський інтернет-гігант Alibaba встановив другий за час свого існування біржовий рекорд. Провівши розміщення акцій на біржі Гонконгу, компанія у загальному підсумку залучила $12,9 млрд, розмістивши 575 млн акцій.
Це розміщення стало найбільшим для Гонконгу за останні дев’ять років, а до IPO Saudi Aramco Alibaba – світовий рекорд 2019 року. З листопада капіталізація компанії досягла $574 млрд.


Uber

Залучені кошти: $8,1 млрд
Капіталізація на день IPO: $75,5 млрд
Поточна капіталізація: $51,9 млрд

IPO Uber на ринку чекали дуже давно. На початку травня компанія нарешті провела розміщення на біржі, зібравши $8,1 млрд. На той час це було одне з 10 найбільших IPO за всю історію США. Проте скоро справи компанії пішли не так добре.
Поступово акції Uber почали дешевшати, в тому числі і через збитковість єдинорога. Загалом, з травня цінні папери компанії впали в ціні на 33%, а її капіталізація знизилася з $75,5 млрд до $50,75 млрд.
І до слова, як тільки припинилася дія обмежень на реалізацію акцій, засновник і екс-СЕО Uber Тревіс Каланік почав грандіозний розпродаж. З початку листопада він продавав акції кожного дня, коли працювала біржа, виручивши за них вже понад $2,1 млрд.


Avantor

Залучені кошти: $2,9 млрд
Капіталізація на день IPO: $7,62 млрд
Поточна капіталізація: $10,61 млрд

У загальнорічному рейтингу найбільших IPO виробник обладнання для біомедичних досліджень Avantor посідає четверте місце. Компанія, що належить New Mountain Capital, вийшла на біржу через тиждень після Uber і залучила $2,9 млрд. Загалом Avantor продав 207 млн акцій по $14.
За підсумками розміщення ринкова капіталізація компанії складала $7,62 млрд, на сьогодні ця цифра зросла до $10,61 млрд.


Lyft

Залучені кошти: $2,3 млрд
Капіталізація на день IPO: $20,5 млрд
Поточна капіталізація: $13 млрд

У Lyft вирішили підкорювати біржу раніше за свого найближчого конкурента — Uber. Таким чином стартап став першим публічним сервісом замовлення таксі. Залучена сума виявилася дещо більшою, ніж очікувалося, $2,3 млрд, хоча й меншою, ніж у Uber.
На початку все йшло добре, компанія продала 32,5 млн акцій по $88,8. Проте вже за кілька днів після дебюту цінні папери Lyft подешевшали на 12%.
Компанія почала поступово втрачати капіталізацію. Якщо на момент IPO цей показник досягав $20,5 млрд, то до середини грудня впав вже до $13 млрд.


Nexi

Залучені кошти: €2,01 млрд ($2,3 млрд)
Капіталізація на день IPO: €5,7 млрд
Поточна капіталізація: €7,3 млрд

Італійський банк Nexi контролює 60% локального ринку з випуску платіжних карт. На початку квітня ця компанія провела найбільше IPO у Європі та одне з найбільших у світі за 2019 рік.
Nexi залучила €2,01 млрд ($2,3 млрд) з ціною акцій у €9.
Надалі компанія продовжила доволі успішно торгуватися на біржі і наростила капіталізацію. Наприкінці листопада акції Nexi різко пішли вгору після повідомлення про можливе стратегічне партнерство з Intesa Sanpaolo, одним з найбільших банків Італії. Пізніше з’явилися новини про можливе злиття Nexi з платіжною групою SIA, проте підтвердження угоди поки що немає.


Pinterest

Залучені кошти: $1,4 млрд
Капіталізація на день IPO: $10 млрд
Поточна капіталізація: $10,35 млрд

Первинне розміщення фотосервісу Pinterest було у списку найбільш очікуваних IPO 2019 року. Заявку компанія подала ще у лютому, а вже у квітні дебютувала на біржі.
На старті акції Pinterest продавалися по $19, а її капіталізація склала $10 млрд. Через кілька місяців цей показник підвищився на понад $4 млрд, а потім повернувся до $10,35 млрд.


SmileDirectClub

Залучені кошти: $1,3 млрд
Капіталізація на день IPO: $6,4 млрд
Поточна капіталізація: $3,2 млрд

Вихід на біржу стоматологічного стартапа SmileDirectClub назвали найгіршим IPO единорога у 2019 році за версією CNBC. Компанія стала публічною у вересні. Їй вдалося продати 58,5 млн акцій, залучити $1,3 млрд та досягти капіталізації у $6,4 млрд. Але майже відразу після IPO інвестори зневірилися у стартапі. Акції подешевшали зі стартових $23 до $16,67. Однією з імовірних причин такого провалу аналітики називають тиск на SmileDirectClu з боку штату Каліфорнія та Американської стоматологічної асоціації.
Внаслідок цих проблем капіталізація компанії обрушилася вдвічі — до $2,98 млрд, а станом на кінець грудня дещо зросла, до $3,2 млрд.


Peloton

Залучені кошти: $1,2 млрд
Капіталізація на день IPO: $8,1 млрд
Поточна капіталізація: $8,1 млрд

Фітнес-стартап Peloton поповнив список провальних технологічних IPO. Bloomberg назвали його розміщення третім найгіршим дебютом єдинорга у США за останнє десятиліття.
Акції Peloton з’явилися на біржі наприкінці вересня по $29. Оцінка стартапа моментально зросла вдвічі, а залучена сума досягла $1,2 млрд. Але в перший день відкриття торгів подешевшали на 7%, а потім впали ще нижче.
І хоча в подальшому стартапу вдалося дещо покращити справи, проте на початку грудня компанія потрапила у скандал через невдалу різдвяну рекламу. Через це її акції за три дні втратили 15%, а капіталізація просіла на $1,5 млрд.


Chewy

Залучені кошти: $1,2 млрд
Капіталізація на день IPO: $14,8 млрд
Поточна капіталізація: $11,5 млрд

Американський онлайн-ритейлер кормів та товарів для тварин провів IPO у червні поточного року. У день розміщення акції компанії торгувалися по $22, а залучена сума досягла $1,2 млрд.
Однак після розміщення цінні папери Chewy почали знецінюватися і до початку грудня впали на 30%. Втім, після публікації фінансового звіту в середині грудня справи стартапу дещо покращилися, а акції подорожчали на 5,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram