Новини
6 Квітня 2021
693

Найбільшими покупцями вакцин від коронавірусу стали Євросоюз і США

На країни з високими доходами припадає 53% всіх світових закупівель

Країни світу уклали контракти на постачання 8,6 млрд доз вакцини від COVID-19, а загальний потенціал світових виробників вакцин складає 12 млрд доз за 2021 рік, повідомляє РБК з посиланням на підрахунки Duke Global Health Innovation Center.

Більше всіх доз зарезервувала за контрактами з виробниками Європейська комісія від імені 27 країн ЄС (1,8 млрд), на другому місці — США (1,2 млрд), на третьому — Африканський союз (680 млн), на четвертому — Велика Британія (457 млн), на п’ятому  — Бразилія (370 млн).

Найпопулярнішою вакциною, за підрахунками американського центру, став препарат AstraZeneca — замовники зарезервували 2,4 млрд доз. Друга за популярністю — вакцина Pfizer з показником 1,5 млрд доз. Виробники російської вакцини “Супутник V” поставлять на ринок, за підрахунками експертів, 303 млн доз, а китайської вакцини Sinovac — 480 млн.

“На країни з високими доходами припадає 4,6 млрд доз, або 53% всіх закупівель вакцин у світі”, — йдеться у дослідженні Duke Global Health Innovation Center. На країни з доходами вище середнього припадає 17% закупівель, на країни із середнім достатком і з достатком нижче середнього — 16%.

“Частка, що припадає на закупівлі через механізм COVAX під егідою ООН, спрямований на надання всім країнам рівного доступу до вакцин”, — наголошують дослідники.

За класифікацією Світового банку, до країн з високими доходами належать держави з ВВП на душу населення вище $12,5 тис. — це США, ЄС, Велика Британія, Гонконг тощо. Країни з доходом вище середнього мають ВВП у межах $4-12,5 тис. — це Китай, Бразилія, Білорусь тощо, а країни з доходами нижче середнього, від $1 тис. до $4 тис. ВВП на людину — Індонезія, Непал тощо.

У Duke Global Health Innovation Center зазначили, що деякі країни, зокрема члени ЄС, Британія та Канада, закупили більше вакцин, ніж потрібно для вакцинації їх населення. Наприклад, при населенні у 375 млн осіб Євросоюз закупив 1,8 млрд вакцин.

Дослідники уточнили, що їх підрахунки ґрунтуються на загальнодоступних даних, але вони, зокрема, не враховували дані щодо кількості вироблених для внутрішнього ринку вакцин у Китаї та Росії.

Лідерами за темпами вакцинації від СOVID-19 у світі стали Ізраїль, Велика Британія, Чилі та США. В Ізраїлі частка населення, що отримала хоча б одну дозу вакцини, становить 60,9%, у Британії — 46,4%, у Чилі — 36,3%, у США — 31,8%. “У ЄС цей показник становить 12,6%, у Росії — 5,1%”, — свідчать дані статистичного порталу Our World in Data.

Раніше Investory News писали, що до кінця вакцинації українці не зможуть відновити подорожі за кордон.

Тим часом світ очікує стрімке економічне зростання завдяки вакцинації. До середини 2021 року світове виробництво досягне рівня, який був до пандемії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram