Бiзнес Новини
16 Вересня 2021
1 747

Найбільший забудовник Китаю скоро збанкрутує: Чим це загрожує світовій економіці?

Крах у банківському секторі, нерухомості й не тільки — усі чекають на втручання влади

Сотні обурених інвесторів у понеділок, 13 вересня, оточили штаб-квартиру китайського забудовника Evergrande у Шеньчжені. На фоні чуток про близьке банкрутство компанії вони вимагали виплат за боргами. Керівництво забудовника категорично заперечувало ці чутки, проте визнавало, що компанія зіткнулася з “несподіваними труднощами”, повідомляє Forbes.

Труднощів у компанії дійсно вистачає, оскільки до протестів приєдналися покупці нерухомості, деякі з яких приїжджають з інших регіонів Китаю, і навіть співробітники компанії, яким та продавала свої інвестпродукти, зазначає Bloomberg.

За даними агенції, загальна кількість інвесторів, у яких є на руках папери Evergrande становить близько 70 тис. осіб.

Підрозділ з управління капіталом Evergrande повідомив, що наразі компанія не може дозволити собі виплатити інвесторам $6,2 млрд відразу. Компанія запропонувала різні варіанти рішень:

• план для інвесторів, у яких вже настав час виплат: по закінченню терміну виплат наприкінці місяця, видається 10%, решту коштів віддають по 10% кожні три місяці;

• інвестори, в яких ще не підійшов термін виплат, можуть використовувати свої кошти, щоб знизити вартість нового житла: знижка 7,2% на будинки, 5,4% на квартири, 4,8% на комерційні приміщення та автомобільні стоянки;

• також можна використовувати ці кошти для часткової оплати нерухомості.

Однак, чимало інвесторів побоюються, що компанія просто не доживе до моменту погашення всіх виплат. Загальні зобов’язання становлять $302 млрд. 30 червня борг Evergrande становив $89 млрд, що було найнижчим показником за останні п’ять років. Але торговельна та інша кредиторська заборгованість підвищилася на 15% проти шести місяців раніше, до рекордних $147,85 млрд.

Компанія отримала авансові платежі за об’єктами, які ще не були добудовані, від більш ніж 1,5 млн покупців житла. Аналітик Айріс Чень з гонконгського офісу Nomura стверджує, що інвестори зможуть повернути лише 25% своїх коштів. Evergrande збере їх частково з продажів активів на $12,42 млрд.

Розпродаж активів

Фото: detv.us

За даними Bloomberg, банки-кредитори вже попереджені владою Китаю, що наступного тижня заплановані виплати відсотків за кредитами Evergrande чекати не варто. Одночасно компанія найняла зовнішніх консультантів для допомоги в реструктуризації боргу — з американської компанії Houlihan Lokey, які вже співпрацювали зі збанкрутілими бізнесами Enron, Lehman Brothers, Luckin Coffee, і Admiralty Harbour Capital.

У пошуках рішення, керівництво компанії задумалося щодо продажу своєї частки у бізнесі з виробництва електромобілів, а також у сфері управління нерухомістю. Також, ведуться перемовини щодо продажу 26-поверхового China Evergrande Center, який служить аналогом штаб-квартири компанії в Гонконзі.

“Якщо у Evergrande не вийде знайти нове фінансування, вона не зможе ані заплатити постачальникам, ані закінчити будівництво великих проєктів”, — йдеться у повідомленні.

Джерела Bloomberg повідомляють, що наразі велика частина оборотних коштів компанії спрямовується виключно на завершення розпочатих проєктів, але тих грошей, що є все одно недостатньо навіть для цього.

У вівторок, 14 вересня у документах для Гонконгської біржі, де торгуються акції компанії, Evergrande все ж визнала ймовірність оголошення дефолту за боргами, в разі якщо знайти покупців для активів не вийде. І зазначила — поки не вдалося продати виставлені на торги офісні будівлі в Гонконзі у заплановані терміни. Для розв’язання проблеми компанія активно розпродає свої активи, зокрема інвестиційну нерухомість, готелі та інше майно.

З чого все почалося

China Evergrande Group — це інвестиційний холдинг, який діє у різних сферах, а також найбільший оператор житлової нерухомості в провінції Гуандун та один з найбільших операторів нерухомості Китаю. Він знаходиться на 31-му місці серед найбільших компаній КНР в глобальному списку Forbes.

Крім операцій з нерухомістю Evergrande займається будівництвом, туризмом, готельним бізнесом, тематичними парками, охороною здоров’я, виробництвом електромобілів, спортивним і розважальним бізнесом. Міноритарним акціонером компанії є голова корпорації Alibaba Group Джек Ма. Компанія розширювалася “в борг” та активно вкладалася в футбол і електромобілі.

Ще нещодавно здавалося — Evergrande вдало пережила коронакризу, збільшивши продажі 2020 року: у червні вони зросли на 51,3% проти аналогічного періоду минулого року. Однак, 2021-го компанія повідомила про зниження темпів продажів нерухомості в літній період на 88%: у червні обсяг продажів становив $11,12 млрд, у липні — $6,8 млрд, а у серпні — $5,91 млрд, що на 26% нижче, ніж за аналогічний період минулого року. Компанія прогнозує подальший спад продажів нерухомості, що вплине на грошовий потік всередині компанії та ліквідність.

При цьому The Economist вже 2020-го писав, що борги компанії несумісні з нормальною діяльністю. У вересні 2020 року фірма оголосила про акцію: “знижка 30% на всі види нерухомості”. Видання зазначало, що це явно вказує на гостру нестачу готівки компанії за величезних боргів, що накопичилися.

Наприкінці червня 2021-го борг Evergrande за рік становив $37,27 млрд (борг за рахунками й торговою кредиторською заборгованістю для розрахунку з підрядниками протягом наступних 12 місяців), що на 28,5% менше, ніж аналогічні показники 2020 року. При цьому обсяг готівки компанії ($13,48 млрд) був утричі меншим від цієї суми.

Чим все закінчиться

Акції Evergrande на Гонконгській біржі падають з лютого 2021 року й до сьогодні знизилися вже більш ніж у п’ять разів (з $15,8 до $2,97, що навіть нижче за котирування акцій під час IPO компанії у 2009-му, коли вони становили $4,05).

Через загрозу дефолту компанії кредитне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг довгострокових боргових зобов’язань до найнижчого рівня “CC”, що на чотири рівні нижче, ніж борг інвестиційного рівня. Фахівці компанії вважають, що зниження в рейтингу означає — дефолт девелопера наближається, кредитний ризик великий через нестачу ліквідності й зниження контрактних продажів. Компанія Moody’s Investors Service також знизила рейтинг Evergrande до свого найнижчого рівня “C”.

Агентство Fitch напередодні заявило, що проблеми компанії Evergrande, а також її можливе банкрутство можуть спричинити проблеми для інших секторів китайської економіки, враховуючи банківський.

Подібність кейса Evergrande із ситуацією, яка відбулася перед кризою 2008 року, аналітики вбачають у тому, що китайський девелопер, як і Lehman Brothers тоді, накопичив великий обсяг так званих “сміттєвих облігацій”, бувши найбільшим їх емітентом в Азії, при цьому “прихована” заборгованість компанії може перевищувати “офіційну”.

“Якщо Evergrande оголосить дефолт за боргами та запустить процес реструктуризації, немає ніяких причин думати, що цим все закінчиться, — наголошує Майкл Лорі з компанії SC Lowy, що спеціалізується в проблемних боргах. — Існують й інші закредитовані девелопери, в яких такі ж проблеми з ліквідністю”.

Китайскому уряду наразі доведеться розробляти нові механізми регулювання боргової кризи у компаній рівня Evergrande, зазначає Bloomberg. У минулому китайська влада вже рятувала фірми з поганими боргами, які мали значення для економіки.

Наприклад, China Huarong — найбільша фінансова компанія з управління активами та боргами. Її борг становить $15,9 млрд. Державні підприємства вивели її з кризи шляхом рекапіталізації, тому масштабного краху галузі це за собою не спричинило. Щоправда, борг Evergrande у 20 разів більший, ніж у China Huarong. Крім того, істотна частина активів Evergrande наразі складається на 60% з недобудованих об’єктів.

Як пише Bloomberg, компанію можна врятувати, якщо ці активи викупить державне підприємство, в якого багато готівки, але охочих наразі немає.

Evergrande дійсно too big to fail (занадто велика, щоб збанкрутувати), втім, саме так говорили й про Lehman Brothers. Компанія будує 600 тис. будинків щорічно, реалізує проєкти у 229 містах і генерує більше ніж 3 млн робочих місць.

Це означає, що можливе банкрутство компанії призведе до колапсу на ринку робочої сили Китаю, залишивши значну частину населення без роботи. Наслідки невиплати боргу також можуть вдарити по економіці країни: Evergrande заборгувала кошти 171 банку та 121 фінансовій організації.

“Однак у найближчій перспективі можна очікувати скоріше не фінансової кризи, а краху в секторі нерухомості”, — зазначають аналітики Reuters.

Гарячі розпродажі Evergrande, якій терміново потрібні гроші, можуть спровокувати обвал цін і серйозні проблеми для інших китайських девелоперів. Більшість експертів прогнозують кероване банкрутство компанії, під час якого влада намагатиметься захистити інтереси дрібних інвесторів.

“Ми не думаємо, що уряд зацікавлений в тому, аби викуповувати Evergrande, — пише Айріс Чень з Nomura в аналітичній записці. — Але підштовхувати компанію до падіння вона також не зможе”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram