Новини
4 Червня 2020
1 653

Найбільший в Україні завод масел Azmol припинив виробництво

Зупинка пов’язана зі вступом в силу закону про акцизи

Британсько-український виробник масел і змащувальних матеріалів компанія “Азмол Брітіш Петрокемікалс” (Бердянськ, Запорізька область) вимушено зупинив випуск продукції, повідомляє enkorr з посиланням на заяву компанії.

“Підприємство Азмол, яке за останні два роки відродило виробництво, вклало колосальні кошти в модернізацію обладнання та почало активно завойовувати не тільки український, а й міжнародний ринки, сьогодні зупинено”, — повідомив виконуючий обов’язки директора AZMOL BP Михайло Тарасенко.

Зупинка виробництва пов’язана зі вступом в силу закону №466-IX, згідно з яким товарний код 2710 19 99 00 “інші мастильні матеріали та інші дистиляти” включено до переліку підакцизних товарів зі ставкою € 213,5 за 1 тис. л.

Під товарний код 2710 19 99 00 потрапили не тільки сировина для виробництва масел — базові масла, але й близько 100 найменувань кінцевої продукції.

Це призвело до того, що виробники та продавці готових масел і змащувальних матеріалів у розумінні податкового законодавства автоматично стали платниками акцизного податку, що вимагає від них реєстрації акцизних складів, акцизних накладних та інших зобов’язань з обліку підакцизної продукції.

За словами Михайла Тарасенка, робота підприємства паралізована з першого дня набрання чинності закону, оскільки їм не передбачено ніякого перехідного періоду, необхідного для реєстрації та обладнання акцизних складів, отримання ліцензій та оформлення іншої документації, необхідної для роботи з підакцизними товарами.

“Закон прийнятий таким чином, що від 6 місяців до року вітчизняний виробник буде оформляти документи, купувати й встановлювати устаткування, зазнавати збитків”, — зазначив виконуючий обов’язки директора AZMOL BP.

Він додав, що віднесення товарного коду базового масла до підакцизної групи також ставить українських виробників у нерівні умови перед імпортерами готових масел і змащувальних матеріалів.

“Після вступу в силу цього закону, ми опинилися в нерівних умовах. Тому, що для нашої продукції — акциз ввели, а наші основні конкуренти — імпортери — продовжують ввозити й продавати свою точно таку ж продукцію, але без акцизу. Ми просимо депутатів якомога швидше внести корективи в закон, виключивши товарний код з переліку підакцизних товарів”, — підкреслив Тарасенко.

Як писали раніше Investory News, уряд затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Паперові акцизні марки зміняться на QR-код та штрих-код.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram