Новини
4 Листопада 2019
866

Найбільше IPO у світі: Саудівська влада дозволила Saudi Aramco розмістити акції на біржі

Капіталізацію компанії оцінили в $1,6-1,8 трильйона, проти $2 трильйонів, що озвучувалися раніше

Фото: Bloomberg

Найбільша нафтовидобувна компанія у світі Saudi Aramco отримала дозвіл на проведення первинного розміщення акцій (IPO) від Управління по ринку капіталу Саудівської Аравії (CMA), про це йдеться у повідомленні організації.

Наразі поки невідомо, коли саме розпочнеться збір заявок та яку кількість акцій буде запропоновано.

Зазначається, що дозвіл відомства на лістинг діятиме протягом шести місяців з моменту видачі та буде відкликано, якщо Saudi Aramco не проведе за цей час IPO.

“Планується, що проспект емісії буде опубліковано до початку подачі заявок. Він міститиме всю необхідну інформацію, включаючи фінансові показники Saudi Aramco, звіт про її діяльність і відомості щодо управління”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією Bloomberg, схвалення на проведення IPO дав наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. “Він погодився з оцінкою компанії в $1,6-1,8 трлн, хоча раніше капіталізація Saudi Aramco оцінювалася в $2 трлн”, – пише видання.

Водночас  Financial Times зазначає, що банкіри та аналітики, вважають більш справедливою оцінку в $1,2-1,5 трлн. Крім того, двоє джерел газети, обізнаних щодо процесу підготовки IPO, заявили, попри офіційне оголошення щодо намірів розмістити акції, Saudi Aramco ще може знову відкласти IPO через несприятливі ринкові умови.

У свою чергу Bloomberg додає, що наступного року нафтова компанія планує виплатити інвесторам $75 млрд дивідендів й обіцяє не знижувати розмір винагороди до 2024 року незалежно від динаміки цін на енергоносії. “Надалі ця сума може бути збільшена до $80 млрд”, – зазначає Bloomberg.

За інформацією телеканалу Al Arabiya, проспект для IPO Saudi Aramco опублікує 10 листопада, процес визначення ціни розпочнеться 17 листопада і завершиться 4 грудня. “Джерела вказують, що торги можуть бути запущені вже 11 грудня”, – йдеться у повідомленні.

Розміщення планують провести на Саудівській фондовій біржі Tadawul. “Основну частину цінних паперів придбають місцеві інвестори. Також право на покупку акцій отримають піддані Ради співробітництва арабських держав Перської затоки й іноземці, що проживають у королівстві”, – йдеться у повідомленні.

Доходи від IPO Saudi Aramco підуть на реалізацію держпрограми Vision 2030 – масштабного плану з диверсифікації економіки Саудівської Аравії з метою зниження залежності від експорту нафти. “Всього компанія планує розмістити на біржі 5% своїх акцій та залучити тим самим $100 млрд”, – зазначають експерти.

За підсумками минулого року чистий прибуток Saudi Aramco становив $111,1 млрд, а за першу половину 2019 року компанія встигла заробити $46,9 млрд.

Раніше Investory News писали, що Saudi Aramco відклала очікуване проведення IPO у зв’язку з вересневими атаками дронів на об’єкти інфраструктури компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram