Новини
24 Вересня 2021
585

Найбільше газове сховище “Газпрому” в Європі заповнене напередодні зими всього на 5%

Тим часом Україна, за словами прем’єр-міністра, готова до опалювального сезону

Найбільше в Німеччині та у всьому ЄС газосховище Rehden заповнене на менш ніж 5%, тоді як рівно рік тому це сховище було заповнене на 87%, повідомляє Deutsche Welle.

За словами виконавчого директора німецької асоціації операторів ПСГ Initiative Erdgasspeicher (INES) Себастьяна Блешке, газосховище Rehden належить російському “Газпрому” та пов’язане з приймальним терміналом першого “Північного потоку” в німецькому Любміні газопроводом NEL, який також підконтрольний російській компанії.

“Тому це ПСГ практично безпосередньо забезпечується газом з Росії”, — зазначив він. У повідомленні наголошується, що до початку опалювального сезону газосховище “виявилося по суті порожнім”, а швидкість його наповнення, за даними AFP, становить наразі лише 0,06% на добу.

“Це підсилює підозру, що “Газпром” для виконання договірних зобов’язань перед європейськими клієнтами протягом усього літа цілеспрямовано розпродавав свої запаси в ЄС, щоб до осені створити штучний дефіцит палива, спровокувати зростання цін і за таких обставин мати можливість чинити тиск на Берлін і Брюссель з метою отримати якомога швидше беззаперечний дозвіл почати експлуатацію відразу двох ниток “Північного потоку-2″ всупереч вимогам Третього енергопакета ЄС”, — йдеться у повідомленні.

При цьому сховища газу у Німеччині заповнені в середньому на 64% (за сумарної потужності у 24 млрд м³). При цьому в компанії Uniper цей показник становить 88%.

У Європі газосховища заповнені приблизно на 71%, повідомило 20 вересня французьке інформаційне агентство AFP з посиланням на асоціацію європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe (GIE) в Брюсселі.

“Це — істотно менше, ніж минулого року, коли рівень заповнення зазвичай досягав або перевищував 90%”, — йдеться у повідомленні.

Наразі спотові ціни у світі знаходяться на рекордних рівнях. З початку тижня спотові ціни на газ в Європи перевищили $900 за 1 тис. м³ після того, як “Газпром” відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну, при цьому викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа”.

Ціна газу на ф’ючерсному ринку Європи на відкритті торгів п’ятниці, 24 вересня, продемонструвала невелике зниження, у межах 1%, і коливається на рівні, близького до $840 за 1 тис. м³, свідчать дані торгів на ICE Futures.

Тим часом прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що країна готова до опалювального сезону, а тарифи при цьому не зростатимуть.

“До опалювального сезону країна готова. Технічна готовність регіонів вже становить понад 90%”, — зазначив він під час “години запитань до уряду” у Верховній Раді в п’ятницю, 24 вересня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, запаси газу в сховищах вже перевищують 18,5 млрд м³, “планомірно йде підготовка до їх збільшення”. “Як і минулого року, ми спокійно пройдемо цей період, країна буде з теплом”, — запевнив прем’єр.

І додав, що тарифи на тепло та гарячу воду не повинні зростати, уряд допомагатиме в цьому місцевій владі. “Ціна на газ для підприємств теплокомуненерго не зростатиме та залишиться на такому ж рівні (близько 7,4 грн/м³), що дозволить не підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду, а тарифи на електроенергію з 1 жовтня будуть знижені для більшості громадян, для інших залишаться незмінними”, — зазначив Шмигаль.

Раніше Investory News писали, що у Британії почали зупиняти заводи через високі ціни на газ. Заводи в основному виробляють аміачно-нітратні добрива і ціни на них тепер можуть зрости.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram