Новини
7 Квітня 2021
1 935

Найбагатші жінки світу 2021 року

Сукупні статки всіх учасниць рейтингу становлять $1,53 трильйона

На фото: Франсуаза Бетанкур Маєрс

Forbes опублікував список найбагатших жінок світу 2021 року, який очолила спадкоємиця бізнес-імперії L’Oréal Франсуаза Бетанкур Маєрс. Всього в ньому 328 жінок з різних країн від США до Китаю, серед яких — 108 підприємниць, які заробили свої статки самостійно.

Сукупні статки всіх учасниць рейтингу — $1,53 трлн, що майже на 60% більше, ніж торік. За рік їх статки збільшилися разом на $570 млрд, в основному внаслідок відновлення фондових ринків у всьому світі.

Дванадцять з цих жінок ділять свої статки з чоловіками, дітьми, братами або сестрами. 66 жінок зі списку, отримавши своє багатство у спадок, примножили його. Ще 154 — успадкували свої статки, але не брали активної участі в його примноженні.

До першої десятки найбагатших леді входять:

Бетанкур Маєрс, яка отримала найбільший приріст капіталу в доларах серед жінок, чий статок прив’язаний до акцій, що торгуються на біржі. Акції L’Oreal (сім’ї Бетанкур Маєрс належить 33% компанії) з березня минулого року зросли в ціні майже на 40%, збільшивши статок Бетанкур на $24,7 млрд до $73,6 млрд.

Донька Сема Волтона, Еліс, хоч і поступилася першим місцем Франсуазі Бетанкур Маєрс, все ж заробила $7,4 млрд торік завдяки тому, що з середини березня 2020-го акції Walmart зросли більш ніж на 5%. Її статок збільшився до $61,8 млрд. Гігант роздрібної торгівлі ввів безплатну доставку для членів програми Amazon Prime, завдяки чому до січня 2021 року його онлайн-продажі зросли на 69%.

Маккензі Скотт (третє місце в рейтингу — $53 млрд) під час пандемії стала найбільшим філантропом, роздавши $5,8 млрд некомерційним організаціям у США. Гроші пішли на підтримку проектів у галузі расової рівності, прав ЛГБТ і суспільної охорони здоров’я.

На фото: Джулія Кох

Вдова Девіда Коха, Джулія Кох ($46,4 млрд), та її діти володіють 42% акцій сімейного бізнесу Koch Industries, який минулого року став найбільшою приватною компанією США за обсягом виторгу. Джулія Кох не веде справи конгломерату вартістю $115 млрд (за підсумками 2019 року) — головою ради директорів є старший брат Девіда Чарльз, який також володіє 42% акцій.

Міріам Адельсон ($38,2 млрд) контролює 56% акцій оператора казино Las Vegas Sands, що раніше належали її чоловікові Шелдон Адельсон, який помер у січні у віці 87 років.

Жаклін Марс та її брат Джон володіють кожен приблизно по одній третині Mars Inc. — компанії з виробництва цукерок, товарів для домашніх тварин і харчових продуктів з оборотом $40 млрд. Статок Жаклін становить $31,1 млрд.

Ян Хуейянь ($29,6 млрд) володіє близько 58% китайського забудовника Country Garden Holdings — її батько, засновник компанії, передавав їй її частку в бізнесі з 2007 року.

Після викликаного пандемією спаду продажі автомобілів відновилися, і статок спадкоємиці BMW Сюзанни Клаттен зріс на $10,9 млрд до $28,7 млрд.

На фото: Джина Райнхарт

Джина Райнхарт ($23,6 млрд), до того ж ще й найбагатша людина Австралії, очолює гірничодобувну та сільськогосподарську компанію Hancock Prospecting Group, засновану її батьком, геологорозвідником Ленгом Хенкоком. На початку 2020 року залізорудна промисловість постраждала через пандемію, але з того часу ринок відновлюється, і вартість передбачуваної 77%-ої частки Райнхарт у групі зростає.

На початку 2020 року статок Айріс Фонтбони зменшився, але тепер вона повернулася у список 10 найбагатших жінок світу. Її статок на сьогодні становить $23,3 млрд. Айріс — вдова Андроніка Лукшича, який збільшив статок на видобутку корисних копалин і виробництві напоїв.

Втім, не всі залишилися у виграші. Статки 24 жінок за останній рік зменшилися через падіння акцій, зниження вартості активів, розкриття інформації у Forbes або щедрих подарунків. Так, наприклад, німецька мільярдерка Фріде Шпрінгер у жовтні передала 15% компанії (вартістю близько $1,2 млрд) виконавчому директору Axel Springer, німецької видавничої компанії, заснованої її покійним чоловіком. Прагнучи забезпечити плавний перехід, вона також продала йому додаткові 4,1% компанії й тепер володіє тільки 22%.

Нагадаємо, Forbes назвав 20 найбагатших людей 2021 року. Статок усіх світових мільярдерів становив рекордні $13,08 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram