Новини
15 Травня 2020
824

Нафтотрейдер з Лондона заробив $9 мільйонів на негативних котируваннях нафти

У день обвалу цін в негативну зону компанія BB Energy придбала 250 тисяч барелів нафти

Негативні котирування на травневі ф’ючерси на нафту марки WTI (нафта, що видобувається в Західному Техасі, США) принесли нафтотрейдерові з Лондона BB Energy понад $9 млн, пише Bloomberg.

Як повідомляє агентство, 20 квітня, в день обвалу цін в негативну зону, нафтоторгова компанія придбала 250 тис. барелів нафти, а травневі ф’ючерси на торгах закрилися на позначці в мінус $37,63.

У BB Energy, за словами анонімного співрозмовника, була перевага перед іншим учасниками торгів — вільні сховища нафти. За даними Nymex, всього в травні були фізично поставлені 2,43 млн барелів нафти, таким чином на BB Energy довелося 10% від загального обсягу.

Як уточнює агентство, BB Energy — сімейний торговий дім. Він почав свою діяльність в 1937 р. з торгівлі зерном і асфальтом у Лівані. Компанія базується в Лондоні, в США вона відкрила офіс чотири роки тому.

За даними сайту компанії, в рік вона обробляє 20 млн т нафти та нафтопродуктів. “Те, що цей торговий дім міг приймати поставки нафти, було рідкісною нагородою, з огляду на брак сховищ для зберігання величезних запасів нафти. BB Energy один із явних переможців падіння цін на нафту”, — зазначає агентство.

Проблеми з нафтосховищами в Кушингу, штат Оклахома, які є кінцевою точкою поставки по ф’ючерсах на нафту WTI, почалися в березні.

На фото: Термінал Кушинг (Оклахома)/ Daniel Acker

Криза на світовому нафтовому ринку пов’язана з падінням попиту на паливо через коронавірус і дій урядів по боротьбі з ним, що призвело до зниження цін на нафту.

Ситуація ускладнилася на початку березня, коли Росія, Саудівська Аравія та інші нафтовидобувні країни не змогли домовитися щодо продовження угоди ОПЕК+, що обмежує видобуток.

В результаті ціна нафти Brent в кінці березня опускалася до $22 за барель, хоча на початку року вона коштувала близько $66. 12 квітня угоду ОПЕК+ все-таки було досягнуто, учасники угоди домовилися знизити видобуток на 9,7 млн ​​барелів на добу в травні-червні з поступовим підвищенням видобутку протягом двох років.

Найбільше ціни падали на американську нафту WTI. 20 квітня травневі ф’ючерси цієї марки продавалися за негативною ціною — власники ф’ючерсів доплачували покупцям нафти по $40 за барель, щоб позбутися куплених раніше контрактів.

5 травня на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) ціна на WTI з постачанням в червні піднялася з $21,24 до $24,44 за барель.

Як писали раніше Investory News, прибуток британсько-нідерландської нафтогазової компанії Royal Dutch Shell Plc в першому кварталі знизився на 48%, вона оголосила про перше скорочення дивідендів з часів Другої світової війни через падіння попиту і цін на вуглеводні.

Нагадаємо, Норвегія скоротить видобуток нафти, розпочинаючи з червня по грудень 2020 р. Зальний видобуток в грудні 2020 року становитиме на 300 тис. барелів менше на добу, ніж спочатку планувалося компаніями.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram