Новини
29 Травня 2019
927

Нафтогаз з літа виходить на Українську енергетичну біржу

Перші торги з продажу газу на УЕБ компанія планує провести до кінця червня

Фото: Pixabay

ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”, що входить до групи Нафтогаз та реалізує газ промисловим споживачам, розпочинає купівлю-продаж газу через електронний майданчик Української енергетичної біржі (УЕБ), про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті НАК “Нафтогаз України”.

Як повідомляється, вихід газового дивізіону групи Нафтогазу на біржові торги “підвищить прозорість формування ринкової ціни газу та збільшить обсяги біржової торгівлі газом в Україні”.

“Для участі в торгах зацікавленим сторонам необхідно пройти процедуру KYC (ідентифікування та встановлення особи контрагента перед проведенням фінансової операції – ред.), а також отримати акредитацію на біржі”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив керівник газового дивізіону групи Нафтогаз Андрій Фаворов, в компанії давно стежать за торгами газом на енергетичній біржі. “Рішенню перевести частину трейдингових операцій з газом на біржу передував комплексний аналіз. Ми вивчали позитивний досвід Укргазвидобування та Укртранснафти, які вже багато років успішно здійснюють торгівлю нафтопродуктами на УЕБ”, – розповів він.

І додав, що біржова торгівля в умовах вільної конкуренції дозволить зняти всі питання щодо ринковості цін та додасть публічності торговій діяльності. “Нафтогаз відкритий до співпраці, ми запрошуємо всіх охочих стати нашими контрагентами на конкурентних біржових торгах”, – зазначив Андрій Фаворов.

Повідомляєтьяся, що Нафтогаз Трейдинг вже отримав акредитацію на УЕБ. Перші торги з продажу газу на УЕБ компанія планує провести до кінця червня. “Наразі планується продаж газу на умовах постачання протягом наступного після торгів місяця, а також того ж місяця, в якому відбуваються торги”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що вихід Нафтогаз Трейдингу дозволить біржі суттєво підвищити ліквідність торгів. “Торги природним газом на УЕБ проводяться вже понад два роки, в них беруть участь близько 200 трейдерів та приватних видобувників газу. Водночас, обсяг торгів на біржі досі залишався відносно невеликим, оскільки більшість угод на українському газовому ринку укладається через прямі договори”, – зазначається у повідомленні.

Так, у 2017 році на біржі реалізовано 137,1 млн куб. м газу, у 2018 році – 154,2 млн куб. м. “Попит на газ у промисловому сегменті у 2018 році склав майже 17 млрд куб. м.”, – повідомили у компанії.

Нагадаємо, за підсумками 2018 року НАК “Нафтогаз України” отримав чистий прибуток у розмірі 13,6 млрд грн, що на 64% менше, ніж у 2017 році. Скорочення розміру чистого прибутку відбулося внаслідок того, що у фінансовій звітності компанії за 2017 рік були відображені позитивні результати рішень Стокгольмського арбітражу в розмірі 12,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram