Новини
14 Грудня 2020
1 372

“Нафтогаз” купив контрольний пакет у “Надра Юзівська”

АМКУ перевіряє угоду, що може вплинути на рішення щодо концентрації

НАК “Нафтогаз України” придбав понад 50% у статутному капіталі ТОВ “Надра Юзівська”, що належить НАК “Надра України”, йдеться у повідомленні Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Зазначається, що АМКУ вже розпочав розгляд справи про концентрацію, в рамках якого “Нафтогаз” отримає можливість видобувати вуглеводні на Юзівській ділянці.

“Наявна в матеріалах заяви інформація дає підстави вважати, що зазначена концентрація за формою є вертикальною інтеграцією суб’єкта господарювання, який провадить діяльність з видобутку сировини (нафти й газу), виробництва та реалізації готової продукції … У “Нафтогазу” існує можливість посилити ринкову владу внаслідок збільшення обсягів власного видобутку природного газу та нафти, що може привести до суттєвого обмеження конкуренції на ринках газу та нафти”, — пояснюють у комітеті.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, у січні 2013 року Shell і ТОВ “Надра Юзівська” підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на пошук, розвідку та видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці (Харківська і Донецька обл.). Наприкінці 2014-го у Shell заявили, що досягти бажаного прогресу в розвідці ділянки не вдалося через бойові дії на Донбасі, а у вересні 2015 року міжнародна компанія остаточно вийшла з УРП.

У липні 2016 року нідерландська Yuzgaz B.V. (Нідерланди) стала переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів у межах Юзівської ділянки. У грудні 2018 року Кабінет міністрів схвалив передачу 90% прав і обов’язків ТОВ “Надра Юзівська” в УРП з Юзівської дільниці на користь компанії Yuzgaz з інвестором-оператором проєкту в особі словацької Nafta a.s.

У грудні 2019 року голова Державної служби геології та надр Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., яка належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі у проєкті, але пізніше EPH розмістило повідомлення про збереження інтересу до розробки ділянки.

У серпні 2020 року “Нафтогаз” оголосив про підписання договору з НАК “Надра України” для отримання доступу до всієї доступної геологічної інформації компанії.

У жовтні глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв повідомив, що група готова розпочати буріння на Юзівській ділянці через пів року після підписання договору з Кабінетом міністрів на її розробку. За його словами, Юзівська ділянка цікава компанії для тестування концепції розробки газу щільних пісковиків. При цьому на даний час до роботи в “Укргазвидобування” залучені фахівці, які працювали в Shell і займалися цим проєктом.

Юзівська ділянка площею 7,886 тис. кв. км розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками “Надра України”, потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб. м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м, оптимістичний — у 20 млрд куб. м.

До останнього часу 99% у ТОВ “Надра Юзівська” належало державній НАК “Надра України”, ще 1% — 100% “дочці” НАК “Надра України” в особі “Укрнаукагеоцентр”.

Раніше Investory News писали, що “Нафтогаз” сплатив до держбюджету 90,3 млрд грн податків. Ця сума становить 11% загальних доходів державного бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram