Новини
13 Жовтня 2021
574

“Нафтогаз” готовий укласти контракти з бюджетними та релігійними організаціями за переговорною процедурою

Ринкова ціна на газ на українській біржі досягла 40 гривень за 1 м³

Національна акціонерна компанія (НАК) “Нафтогаз” найближчі три дні готова укласти контракти з бюджетними та релігійними організаціями на постачання газу на умовах поданого у вівторок, 12 жовтня, короткострокового продукту за ціною 13,7 грн/м³ (без ПДВ і транспорту), повідомив директор з інтегрованих комунікацій НАК Максим Белявський, пише Інтерфакс-Україна.

“На сьогодні “Нафтогаз” готовий для 7,5 тис. контрагентів, які безпосередньо є бюджетними та релігійними організаціями, надати контракти й укласти їх за переговорною процедурою. Ми розраховуємо, що найближчі три дні, тобто до 15 жовтня включно, ця робота буде завершена”, — сказав він під час онлайн-дискусії “Газ для бюджетних установ: буде чи ні”, організованої Energy Club в середу.

За словами Білявського, 12 жовтня для забезпечення цієї роботи НАК доукомплектувала штат співробітників, які “допоможуть усім охочим приєднатися до нашої середньострокової пропозиції”, оскільки така кількість контрагентів вимагає великого кадрового ресурсу з боку “Нафтогазу”.

При цьому він зазначив, що НАК максимально оптимізує трирічні контракти з виробниками тепла з урахуванням інтересів бюджетних організацій.

“У контракт введено таке поняття, як “Обсяг 3″, тобто це газ, який ТКЕ використовували для виробництва теплової енергії та гарячої води для бюджетних організацій”, — роз’яснив він.

Як повідомлялося, НАК “Нафтогаз України” 12 жовтня запропонував бюджетним і релігійним організаціям середньострокові контакти з фіксованою ціною на газ — 13,7 грн за м³ (з урахуванням транспортування та ПДВ — 16,8 грн).

За словами голови правління НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка, контракт укладається на термін 15 місяців — до кінця 2022 року.

“Нафтогаз України” має намір запропонувати й приватним підприємствам контракти на постачання газу з фіксованою ціною.

Про це повідомив голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, відповідаючи на запитання, чи можуть приватні підприємства розраховувати на ціну 13,7 грн за м³ газу, як було запропоновано для бюджетних установ.

“Ми найближчим часом запропонуємо контракти з фіксованою ціною на довший термін і для додаткових категорій споживачів, і там ціни будуть нижче поточного рівня місячних цін”, — зазначив він.

Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України досягла 40 грн за м³.

При цьому для побутових споживачів в Україні діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за м³, а для підприємств теплокомуненерго “Нафтогаз” пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за м³ на перший рік, пише УНІАН.

Нагадаємо, світові ціни на газ можуть перевищити позначку $3000 за 1 тис. м³ на фоні збільшення попиту. Такий прогноз дав виданню APA фахівець зі світового ринку нафти, професор економіки енергетики в провідній європейській бізнес-школі ESCP Europe Мамдух Гассан Салама.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram