Новини
19 Липня 2022
653

Нафтогаз: Для опалювального сезону Україна потребує $8 мільярдів

Уряд вирішив закачати у газосховища більші, ніж зазвичай, обсяги газу

Україна потребує $8 млрд на закупівлю додаткових обсягів газу для сталого проходження опалювального сезону, повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко в ефірі інформаційного телемарафону.

За словами Вітренка, до початку опалювального сезону в українські газосховища необхідно закачати 15 млрд кубометрів газу.

“Уряд вирішив “підстрахуватися” та мати більше газу в запасі на зиму і додатково закачати 4 млрд кубометрів. Це коштуватиме приблизно $8 млрд”, — повідомив він.

Вітренко додав, що компанія працює з урядом, аби переконати міжнародних кредиторів надати Україні відповідні позики на закупівлю додаткових обсягів газу.

У міжнародних партнерів є розуміння ситуації з ціноутворенням на газ в Україні. За фінансовими підсумками 2021 року, підтвердженими міжнародними аудиторами, “Нафтогаз України” є прибутковою компанією, відповідно платоспроможною. Але компанія звернулась з проханням до міжнародних кредиторів відкласти термін виплат за єврооблігаціями.

“Питання тільки в тому, чи погодяться наші кредитори допомогти населенню саме таким чином”, — додав керівник “Нафтогазу”.

Він пояснив, що після ухвалення законопроєкту щодо фінансування газового ринку “Нафтогаз” зможе отримати субсидії від держави та здійснити виплати за єврооблігаціями пізніше.

Після війни Україна зможе перейти до системи ринкового ціноутворення на газ.

“Ті споживачі, які не зможуть оплачувати ринкову ціну, будуть отримувати субсидії”, — зазначив Вітренко.

Крім того, Вітренко повідомив, що під час обговорення з партнерами зі США питання про надання Україні ленд-лізу він запропонував включити у цю програму фінансування імпорту газу.

“Уряд США позитивно відреагував на відповідну пропозицію. Але чіткої відповіді ми не отримали”, — зазначив Вітренко.

Нагадаємо, що Латвія відмовилася від постачання російського газу з 2023 року. Таким чином країна реагує на агресію рф проти України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram