Новини
22 Квітня 2019
1 160

Нафта стрімко зросла у ціні

Основна причина – заборона купівлі іранської нафти з 2 травня 2019 року

В понеділок, 22 квітня, вартість нафти еталонних марок стрімко зросла, передає “Інтерфакс-Україна”.

Так, червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на Лондонській біржі ICE Futures до 8:20 подорожчали на $1,73 (2,4%) – до 73,7 $/барель.

“У п’ятницю торги не проводилися у зв’язку з пасхальними святами. У четвер їх ціна підвищилася на $0,35 (0,49%), склавши на закритті 71,97$/барель”, – пише видання.

У свою чергу котирування ф’ючерсів на нафту WTI на червень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) піднялися вранці на $1,7 (2,36%) – до 73,67 $/барель. За підсумками сесії в четвер їх ціна збільшилася на $0,35 (0,49%) і завершила день на позначці $71,97.

Збільшення ціни на нафту пояснюється планами Держдепартаменту США оголосити в понеділок про припинення дії винятків з санкцій для ряду країн на покупку іранської нафти. Рішення набере чинності з 2 травня 2019 року.

США в минулому році в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди з Іраном і знову (в листопаді) ввели санкції проти Тегерана. Тоді вісім держав отримали дозвіл продовжувати закупівлю іранської нафти ще півроку. Тобто, до 2 травня 2019 року, за умови, що вони будуть поступово скорочувати її імпорт.

До складу цих країн увійшли: Китай, Індія, Італія, Греція, Японія, Турція, Південна Корея й тайванські влади. “При цьому три з восьми держав (Греція, Італія й Тайвань) вже скоротили імпорт іранської нафти до нуля”, – пише видання.

Аналітики Energy Aspects вважають, що Саудівська Аравія не зможе моментально заповнити “діру” в постачаннях нафти на глобальний ринок, якщо США поширять санкції на всіх покупців іранської нафти, відмовившись від винятків.

Нагадаємо, на початку квітня ціни на нафту марки Brent з початку року зросли більш ніж на 30% – тоді ж Саудівська Аравія пригрозила США, що під час продажу нафти перестане розраховуватися доларами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram