Герої
8 Січня 2021
2 825

Надя Пайо: Краса залежить і від внутрішнього спокою

Одеситка стала відома на весь світ завдяки створеній власноруч однойменній косметиці та antiage-гімнастики

На початку XX ст. однією з перших жінок з дипломом лікаря стала Надя Пайо. Для того, щоб продовжити навчання, їй довелося покинути рідну Одесу (в 1907 році в Російській імперії жінки могли отримати вищу освіту тільки в Петербурзькому політехнічному інституті; в навчальних закладах інших міст ця можливість з’явилася лише в 1920 році).

Під час своєї медичної практики Пайо спостерігала та робила висновки. Це підштовхнуло її до найважливішого кроку в житті. Надя вирішила, що розвиток індустрії краси, тоді тільки зароджувався у звичному нам розумінні, — один з інструментів емансипації.

Керуючись цією ідеєю, у 1920 році Надя Пайо заснувала свій бренд.

Як хороший лікар, Надя Пайо хотіла не просто “усувати симптоми”, але працювати над причинами та профілактикою косметичних проблем. Для цього було мало створювати формули засобів догляду за шкірою.

Надя збиралася змінити традиційні уявлення про красу в сторону холістичного підходу: краса шкіри нерозривно пов’язана зі здоров’ям тіла та станом душі. Доктор Пайо запропонувала систему догляду за шкірою — поєднання засобів догляду, спеціальних жестів нанесення і вправ для обличчя.

Їй спало на думку, що косметологія повинна бути пов’язана з медициною, краса обличчя — зі здоров’ям тіла і станом духу. Знайомство з балериною Анною Павловою наштовхнуло її на чергові роздуми: якщо тіло може залишатися юним завдяки тренуванням, то чому б не почати тренувати обличчя? — адже, всупереч активній міміці, м’язи не задіяні повністю.

Надя розробила antiage-гімнастику для обличчя, яка поєднувала вплив кремів і спеціальних масажних рухів. Її робота під назвою “Гімнастика для обличчя та шиї” стала одним із перших б’юті-бестселерів.

Ця унікальна для 1920 року практика принесла Наді славу, швидко стала популярною і залишається такою вже 100 років. Фейс-фітнес і фейс-йога, якщо розібратися, родом саме з того часу.

На фото: Надя Пайо (ліворуч)

Дивно, але перші формули, створені та змішані Надею власноруч з натуральних аптечних інгредієнтів — мінералів і рослинних компонентів, — виробляються і з успіхом продаються у всьому світі й дотепер, як і сто років назад.

Це заспокійливий густий крем Crème № 2, живильний крем Nutricia і без перебільшення легендарна паста проти акне Pate Grise. Останню штаб-квартира обрала для святкування столітнього ювілею Payot: паста випущена в колекційному флаконі обмеженим тиражем.

Довге життя та успіх цих бестселерів у компанії пояснюють ефектом сарафанного радіо — коли засіб добре працює, його щиро рекомендують. А рекомендації завжди були й залишаються двигуном продажів.

До столітнього ювілею марка підійшла з відмінними результатами: понад 8 тис. точок продажів на п’яти континентах, у 70 країнах світу.

“Попереду нові горизонти, — зазначає президент Payot Марі-Лор Симоніна-Браун. — Такі тенденції, як прагнення до природності та соціально-екологічна відповідальність, захопили і б’юті-індустрію. Вони підштовхують нас дивитися на речі під іншим кутом, змінювати наші звички. Пайо свого часу переглядала підхід до створення продуктів, дотримуючись принципу “менше означає більше”.

Payot скорочує список INCI (Міжнародна номенклатура косметичних інгредієнтів), підвищує в ньому вміст інгредієнтів натурального походження. Марка відмовилася від буклетів з інструкціями до засобів, а для виробництва упаковок використовує сировину з відповідального лісокористування.

Починаючи з 2021 року упаковка для нових продуктів буде проводитися з перероблених матеріалів, а з 2025 року в такій упаковці буде випускатися весь асортимент.

Оскільки Payot — компанія, заснована, керована і представлена ​​переважно жінками, тут дотримуються принципів Наді Пайо, яка активно боролася за жіночі права. У компанії дуже добре розуміють жінок, їх турботи та проблеми й з повагою ставляться до соціального статусу кожної колеги, будь вона мама, дружина, подруга або дочка.

Пайо вірила, що краса залежить не тільки від спадковості та догляду, а й від загального стану здоров’я, свідомості й внутрішнього спокою. Минуло сто років з дати заснування бренду, але ця концепція, здається, ще ніколи не була так актуальна.

Джерела: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram