Новини
26 Травня 2021
625

Нацкомісія заборонила імпорт електроенергії до 1 жовтня з Білорусі та Росії

Не виключено, що обмеження будуть продовжені

Фото: Pixabay

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в середу, 26 травня, обмежила доступну пропускну здатність для імпорту електроенергії в Україні з боку держав, які не є сторонами Енергетичного Товариства (Росія, Білорусь), до 0 МВт до 1 жовтня 2021 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми схвалюємо це рішення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенко, який звернувся до нас з таким проханням. При цьому ми згадуємо і наш досвід, і цю зиму, і згадуємо про баланс інтересів, тому що ми також думаємо і про споживачів, і про те, що теоретично припинення імпорту як ринкового механізму може призводити й до зловживань і маніпуляцій на ринку”, — підкреслив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Він також не виключив, що НКРЕКП, швидше за все, продовжить обмеження пропускної здатності перетинів ліній електропередач між Україною та Росією і Білоруссю і після 1 жовтня.

НКРЕКП відповідною постановою затвердила рішення анулювати результати річних аукціонів, на яких було розподілено пропускна здатність на 2021 рік у частині міждержавних зв’язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Товариства (Росія і Білорусь).

Регулятор також доручив оператору системи передачі відшкодувати переможцям аукціонів кошти, сплачені за пропускну здатність, розподілену на річних аукціонах.

Як відомо, ПрАТ “Укргідроенерго” 2020 року збільшило чистий прибуток на 914,3 млн грн проти 2019 року — до 4,13 млрд грн. Підприємство експлуатує великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram