Новини
12 Грудня 2019
887

Національний банк знизив облікову ставку до 13,5%

Регулятор також очікує на подальше її зниження — до 8%

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5% річних з 13 грудня 2019 р. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

“Національний банк прискорює пом’якшення монетарної політики, оскільки стрімке зміцнення курсу гривні зумовлює швидше зниження інфляційного тиску, ніж очікувалося”, — йдеться в повідомленні.

У листопаді цього року споживча інфляція стрімко уповільнилася до 5,1% у річному вимірі, що було нижчим від очікувань Нацбанку. Таким чином, інфляція у листопаді досягла середньострокової цілі 5%, яку Національний банк задекларував у 2015 р.

Як повідомляє прес-служба, посилення гривні відбувалося внаслідок дії низки чинників. У жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній.

“Приплив коштів іноземних інвесторів у гривневі облігації уряду тривав, але не мав визначального впливу на валютний ринок на відміну від попередніх місяців”, — зазначають в НБУ.

Національний банк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Загалом із початку 2019 р. обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад $5,5 млрд.

НБУ також повідомив, що перегляне прогноз інфляції з урахуванням ситуації на валютному ринку та оприлюднить оновлений макроекономічний прогноз, зокрема майбутню траєкторію інфляції, в кінці січня.

Регулятор також нагадав, що згідно з жовтневим прогнозом, очікує зниження облікової ставки до 8%, проте в рамках чергового перегляду макроекономічного прогнозу в січні оприлюднить оновлений прогноз динаміки облікової ставки. У ньому будуть враховані, зокрема, вплив на майбутню інфляцію з боку споживчого попиту і ситуації на валютному ринку.

Крім того, Нацбанк продовжить враховувати хід ключових внутрішніх реформ. Йдеться як про реформи, передбачених меморандумом про взаємодію з урядом, так і про судову реформу як необхідної передумові забезпечення верховенства права в Україні.

Нагадаємо, у жовтні НБУ вчергове знизив облікову ставку до 15,5%.

Як раніше писали Investory News, за підсумками 2019 р. інфляція в Україні може знизитися майже до 6%, у порівнянні з 9,8% у 2018 р. та 13,7% у 2017 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram