Новини
9 Вересня 2021
494

Національний банк України підвищив облікову ставку до 8,5%

Впродовж останніх місяців інфляція перевищує 10%

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8,5% річних. Крім того, Національний банк припиняє використання антикризових монетарних заходів з початку четвертого кварталу, повідомляє пресслужба регулятора. 

Зазначається, що посилення монетарної політики сприятиме утриманню під контролем інфляційних очікувань і поверненню інфляції на траєкторію стійкого сповільнення до цілі 5%, досягнення якої прогнозується 2022 року.

“Інфляція впродовж останніх місяців перевищує 10% під впливом як тимчасових, так і фундаментальних чинників, проте залишається близькою до прогнозної траєкторії”, — йдеться у повідомленні.

Так, у липні споживчі ціни зросли на 10,2% у річному вимірі, що відповідало очікуванням Національного банку, у серпні інфляція й надалі прискорювалася. “При цьому інфляційні очікування залишаються підвищеними й дещо погіршилися”, — констатують у НБУ.

Нацбанк прогнозує, що протягом вересня-жовтня інфляція залишатиметься в діапазоні 10-11%, а в останні місяці року сповільниться нижче 10%. Наступного року зниження темпів інфляції триватиме, вона поступово повернеться до мети 5%.

“Уповільненню інфляції сприятимуть вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, корекція світових цін на сировинні товари та надходження нового великого врожаю сільськогосподарських культур. Стримувальним впливом на цінову динаміку також буде жорсткість монетарної політики Національного банку”, — наголошується у повідомленні.

Тим часом Верховна Рада України схвалила за основу та в цілому законопроєкт №5559, який уточнює суму грошового переказу, що підлягає первинному фінансовому моніторингу, до понад 5 тис. грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram