Новини
27 Березня 2023
351

Національна пам’ять: Більшість українців вважають себе історично найближчими до поляків

Київський міжнародний інститут соціології провів цікаве опитування 

Майже дві третини українців (63%) вважають, що українці історично найближчі з поляками, свідчить опитування КМІС, пише The Village.

12% респондентів кажуть, що історично українці найближчі з росіянами, 7% — з іншим народом, а ще 17% не можуть визначитися.

Також понад дві третини (68%) вказали, що російсько-українська війна змінила їхнє ставлення до історії України. Українці стали більше цікавитися історією, зокрема 69% зазначили, що їхній інтерес зріс протягом останнього року. Щоб вивчати історію, найчастіше використовують відео на YouTube (53%), публікації в соцмережах (37%), телепередачі (35%) і книжки (29%).

Запитали й про ставлення до президентів України: до Леоніда Кравчука — більш ніж половина (55%) ставляться позитивно, як і до Віктора Ющенка (53%), менше — до Леоніда Кучми (45%) і Петра Порошенка (39%). До Віктора Януковича позитивно ставляться 7%.

Ставлення до інших історичних постатей наступне:

• До Степана Бандери позитивне ставлення висловили 83%, негативне — 11%, не визначилися — 5%, і 1% не знають такого.

• До Миколи Ватутіна позитивне ставлення мають 21%, негативне — 37%, не визначилися — 12%, і 30% не знають такого.

• Позитивне ставлення до Леоніда Брежнєва висловили 27%, негативне — 65%, не визначилися — 6%, і 1% не знають такого.

• До Микити Хрущова позитивно ставляться 23%, негативно — 67%, не визначилися — 7%, і 3% не знають такого.

• До Катерини Другої позитивно ставляться 13%, негативно — 80%, не визначилися — 5%, і 2% не знають такої.

• До Володимира Леніна позитивно ставляться 8%, негативно — 86%, не визначилися — 4%, і 2% не знають такого.

• Позитивне ставлення до Йосипа Сталіна мають 6%, негативне — 90%, не визначилися — 3%, і 1% не знають такого.

Респонденти також давали свою оцінку історичних подій. Зокрема 48% не знає про таку подію як Революція на граніті (інші 30% оцінюють її позитивно, а 11% — негативно). Революцію гідності 83% сприймають позитивно і 10% — негативно. Помаранчеву революцію 70% оцінюють як позитивну історичну подію, а 23% — як негативну.

Абсолютна більшість (85%) жителів України вважають Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв’язання Другої світової війни, зокрема 50% — цілком, 35% — частково.

Понад дві третини (69%) українців вважають, що ОУН — УПА під час Другої світової вели боротьбу з усіма, хто посягав на незалежність України, 14% — що ОУН-УПА боролася лише проти більшовицького режиму, 4% — на боці нацистів проти Червоної армії, і 3% — що ОУН — УПА вели боротьбу лише проти нацистів та їхніх сателітів.

Більшість (60%) дорослих жителів країни сприймають День незалежності як день, коли Україна відновила свою втрачену незалежність і державність, і третина (32%) вважає, що у цей день Україна вперше здобула незалежність.

На думку більшості (55%), держава недостатньо займається історичною пам’яттю, 31% вважають, що держава працює достатньо, а 8% кажуть, що держава надмірно втручається в питання історії.

На думку більшості (55%), рішення про встановлення пам’ятників чи найменування або перейменування міст, чи міських об’єктів мають ухвалювати органи місцевого самоврядування, 31% — звичайні громадяни, 25% — наукові інституції, 22% — органи центральної влади.

До перейменування в Україні об’єктів, названих на честь радянських діячів, позитивно ставляться 66%, негативно — 31%. Дещо менший відсоток позитивно ставиться до перейменування об’єктів на честь російських діячів (54% сприймають позитивно і 42% негативно).

Більша частина опитаних дотримуються думки, що демонтовані пам’ятники потрібно перенести до музеїв. Третина (34%) вважає, що треба переносити лише ті, що мають мистецьку цінність, а 21% — що всі. Ще 14% думають, що пам’ятники можна продати на аукціоні.

Опитування проводили наприкінці січня методом телефонного інтерв’ю серед 2000 респондентів старше 18 років. Повні результати опитування можна переглянути за посиланням.

Як писали раніше Investory News, поляки дедалі більше симпатизують українцям.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram