Новини
17 Червня 2021
515

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 7,5% річних

Водночас регулятор оголосив про згортання програми довгострокового рефінансування

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних, йдеться у повідомленні пресслужби. Зазначається, що інфляція в травні перевищила прогноз під впливом переважно короткострокових факторів.

“У травні зростання споживчих цін становило 9,5% у річному вимірі. Прискорення цінової динаміки пов’язано перш за все з тенденціями на світових товарних ринках, зокрема з подорожчанням природного газу та соняшникової олії … Однак ознак посилення фундаментального інфляційного тиску вище прогнозу наразі не спостерігається”, — наголошується у повідомленні.

Національний банк очікує, що інфляція почне сповільнюватися вже у четвертому кварталі 2021 року та повернеться до мети 5% у першому півріччі 2022-го.

Фото: прес-центр НБУ

Водночас регулятор почне згортати антикризові монетарні інструменти, зокрема операції довгострокового рефінансування та процентного свопу, з метою посилити ефект попередніх підвищень облікової ставки. Так, з 1 липня граничні терміни кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з 5 до 3 років. Також будуть обмежені обсяги аукціонів: з липня — до 5 млрд грн, з серпня — до 4 млрд грн, з вересня — до 3 млрд грн.

“Періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична терміновість — з 5 до 3 років”, — зазначили у НБУ.

Крім того, Національний банк змінить операційний дизайн монетарної політики. Так, з 1 липня терміновість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника — з 7 до 14 днів. “Це надасть стимули для розвитку міжбанківського кредитного ринку”, — наголошують у Нацбанку.

За відсутності істотних шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування й процентного свопу припиниться з 1 жовтня 2021 року. Додатково у вересні розглядатиметься доцільність зниження терміновості по регулярним кредитам рефінансування.

Нагадаємо, Національний банк України почав розробку нового покоління системи електронних платежів (СЕП) на основі міжнародного стандарту ISO 20022.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram