Новини
23 Липня 2020
780

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%

Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку без змін

Національний банк України (НБУ) вирішив зберегти облікову ставку на рівні 6%, повідомляється на сайті регулятора.

“З одного боку, це стримає зростання цін в умовах відновлення економіки у 2021-2022 рр., а з іншого — залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однознакового рівня”, — йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, НБУ переглянув прогноз облікової ставки на 2020 рік з 7% до 6% річних з наступним її зростанням у 2021 р. до 6,5%.

Зазначається, що в наступному році НБУ буде приймати рішення по обліковій ставці в залежності від реалізації проінфляційних ризиків, зокрема з урахуванням зміни соціальних стандартів, і темпів відновлення економіки.

Попереднє зниження облікової ставки ще не повністю відбилося на вартості ресурсів на фінансових ринках.

“Банки продовжують знижувати відсотки по кредитах і депозитах. Втім, для закріплення ставок на однознаковому рівні, учасники фінансових ринків повинні бути впевнені в послідовній економічній політиці й розумному балансі між утриманням інфляції та монетарних стимулювань”, — зазначає НБУ.

Згідно з повідомленням, зберігши облікову ставку на рівні 6%, Нацбанк залишає достатній простір для монетарного стимулювання і зможе надати економіці додатковий імпульс для зростання в разі повільного відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 3 вересня 2020 р. відповідно до затвердженого й оприлюдненого графіка.

Нагадаємо, Національний банк прийняв рішення знизити облікову ставку з 10% до 8% річних з 24 квітня 2020 р. Так регулятор підтримує економіку в умовах пандемії та карантинних заходів.

Як відомо, центробанк у першому півріччі 2020 р. отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,1 млрд грн. Також, комерційні банки збільшили попит на процентний своп з НБУ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram