Новини
22 Жовтня 2020
773

Нацбанк втретє поспіль зберіг облікову ставку на рівні 6%

А ще регулятор не змінив свій прогноз щодо ВВП України – у 2020 році економіка скоротиться на 6%

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%. Крім того, регулятор оновив прогноз облікової ставки до кінця 2022 року: очікується підвищення до 7,5% у IV кварталі 2021, про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

Додається, що також було збережено прогноз по ВВП України, згідно з яким українська економіка скоротиться на 6% у 2020 році, проте у наступні роки очікується повернення до зростання на рівні близько 4%.

“Скорочення економіки за підсумками року є наслідком, перш за все, важкого для бізнесу другого кварталу, на який припали найжорсткіші карантинні обмеження, – йдеться у повідомленні. – Разом з тим ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту у другому півріччі компенсуватиметься найгіршим урожаєм аграрного сектора та меншим фіскальним імпульсом”.

У НБУ зазначили, що основним драйвером зростання ВВП на рівні 4% у 2021-2022 роках залишатиметься приватне споживання. За даними регулятора, економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту.

“Важливою передумовою такого сценарію є подальша відсутність жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі”, – наголошується у повідомленні.

За словами глави НБУ Кирила Шевченко, після повернення економіки до стійкого зростання потреба в значних фіскальних стимулах з боку держави знизиться. “Це сприятиме поступовому скороченню дефіциту державного бюджету до рівня близько 3% ВВП у 2022 році”, – зазначив він.

І додав, що державний та гарантований державою борг, який цього року зріс до 63% ВВП, знижуватиметься надалі на 2-3 процентних пункти щорічно. Цьому сприятиме зростання економіки, виважена фіскальна політика та помірна волатильність обмінного курсу.

Нагадаємо, наприкінці літа експерти НБУ назвали п’ять негативних наслідків коронакризи для бізнесу. Загалом найбільшого негативного впливу зазнали роздрібна торгівля, транспорт і сектори послуг.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram