Новини
4 Вересня 2020
774

Нацбанк врегулював питання порядку відкриття і закриття рахунків клієнтів банків

Регулятор врахував вимоги оновленого законодавства з фінансового моніторингу та передбачив деякі правила

Національний банк України (НБУ) врегулював ряд питань, пов’язаних з порядком відкриття і закриття рахунків клієнтів банків, а також залученням банками вкладів (депозитів) на рахунки вкладників, повідомляє прес-служба регулятора.

Нацбанк, врахувавши вимоги оновленого законодавства з фінансового моніторингу передбачив:

• можливість віддаленої установки ділових відносин між банком і клієнтом з дотриманням вимог, встановлених нормативно-правовим актом Національного банку з питань фінансового моніторингу;

• надав банкам право закривати поточні рахунки клієнта при наявності підстав, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу;

• заборонив банкам закривати поточні рахунки клієнтів у разі, якщо грошові кошти, що знаходяться на рахунку клієнта, заморожені (зупинені) відповідно до законодавства з питань фінансового моніторингу.

Також Нацбанк встановив порядок:

• відкриття та закриття рахунків інвесторів — юридичних осіб-резидентів за угодами про розподіл продукції;

• залучення банками вкладів (депозитів) від фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб-нерезидентів, представництв юридичних осіб-нерезидентів в Україні (включаючи інвесторів за угодою про розподіл продукції на території України) та здійснення операцій за ними;

• випуску і погашення ощадних (депозитних) сертифікатів, номінованих у банківських металах.

Крім того, Національний банк скасував вимогу щодо необхідності подання в банк фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, копії документа, що підтверджує взяття його на облік відповідним контролюючим органом. Тому банки зможуть самостійно отримувати такі відомості з даних, оприлюднені на офіційному веб-сайті Державної податкової служби України.

НБУ дозволив фізичним особам укладати договори цифровим власноручним підписом і зобов’язав інвесторів та номінальних утримувачів подавати в банк копію документа про їх взяття на облік у контролюючому органі.

Як відомо, Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 6% з 4 вересня. У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону 5%.

Нагадаємо, з 1 вересня поточного року запрацювали введені НБУ вимоги до розкриття банками вичерпної інформації про послуги та їх повну вартість для клієнтів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram