Новини
28 Квітня 2020
706

Нацбанк: Визначено графік та умови тендерів з рефінансування

Регулятор запускає довгострокове рефінансування для банків строком до 5 років

Національний банк України (НБУ) буде проводити тендери з підтримки ліквідності банків строком до 90 днів щотижня щоп’ятниці, а з надання довгострокового рефінансування на термін від 1 до 5 років — раз на місяць в кожну другу п’ятницю місяця. Такий графік тендерів установлено на період із 30 квітня до 30 червня 2020 р., повідомляється на сайті регулятора.

“Для протидії негативному впливу епідемії та карантинних заходів на економіку та фінансовий сектор Національний банк розширив підтримання ліквідності банків”, — йдеться у повідомленні.

Перший тендер із надання довгострокового рефінансування відбудеться вже 8 травня, а наступний — 12 червня. Перший тендер із підтримання ліквідності банків на строк до 90 днів відбудеться в найближчий четвер у зв’язку з неробочим днем у п’ятницю, а надалі вони відбуватимуться за прийнятим графіком.

Ставка за довгостроковими кредитами рефінансування та на строк до 90 днів буде плаваючою і дорівнюватиме обліковій ставці Нацбанку, яка з 24 квітня встановлена на рівні 8%. З метою стимулювання економіки НБУ вирішив не включати до вартості цих кредитів фіксовану змінну (сталу величину), встановивши її на рівні нуля.

Кредити рефінансування надаватимуться шляхом проведення кількісних тендерів без обмеження обсягу. Обсяги рефінансування будуть обмежуватися лише наявною в банків ліквідною заставою, до якої можуть входити державні облігації (ОВДП), депозитні сертифікати Національного банку, іноземна валюта, а в найближчому майбутньому також корпоративні облігації, забезпечені державною гарантією, а також муніципальні облігації.

“Завдяки очищенню банківської системи у 2014-2016 рр. сьогодні у нас є стабільний банківський сектор. Ліквідність банків зараз становить понад 200 млрд грн та близько $8 млрд. Це дозволяє їм безперебійно обслуговувати всі платежі в економіці. Втім, ми забезпечуємо банки додатковим інструментом для підтримання власної ліквідності у випадку погіршення настроїв на фінансових ринках, водночас спонукаємо їх до активнішої кредитної підтримки бізнесу та інфраструктурних проектів”, — зазначив заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

Нагадаємо, до кінця третього кварталу 2020 р. Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку до $20 млн на день для нарощування міжнародних резервів. Попередній індикатор, що діяв з кінця 2019 р., становив $50 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram