Новини
21 Січня 2021
493

Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на історичному рівні

Але регулятор готується до її підвищення через прискорення інфляції

Правління Національного банку України (НБУ) п’ятий раз поспіль, з червня 2020 року, зберегло облікову ставку на найнижчому рівні в історії — 6% і заявило про готовність підвищувати її, повідомляє прес-служба Банку.

В НБУ попередили про істотне прискорення інфляції у 2021-му — до середини року темпи зростання цін можуть перевищити 8%, через що регулятор почне підвищувати ставку до 7%.

“Подальша монетарна політика буде спрямована на забезпечення балансу між реакцією на інфляційні ризики та підтримкою відновлення економіки”, — розповів голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу.

Як відомо, Нацбанк з 31 січня минулого року знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, з 13 березня — до 10% річних, а з 24 квітня — до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на 2 процентних пункти — до 6% річних, а наступні чотирі засідання в липні, вересні, жовтні та грудні зберегло його на цьому рівні.

Крім того, Національний банк оцінив падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) країни у 2020 році в 4,4% і зберіг прогноз його зростання на 4,2% у 2021 році.

Також за словами Кирила Шевченко, Нацбанк очікує збереження міжнародних резервів України на рівні близько $30 млрд.

Він зазначив, що НБУ очікує надходження фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках поточної програми stand-by, а також офіційного фінансування від ЄС, Світового банку та інших міжнародних партнерів.

Вказане фінансування забезпечить покриття значної частини бюджетних потреб у 2021 році.

Як писали раніше Investory News, Український бізнес погіршив очікування щодо уповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,9% з 7% і ослаблення курсу гривні до 29,68 грн/$1 з 28,99 грн/$1.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram