Новини
25 Вересня 2020
717

Нацбанк очікує подальшого падіння ставок по депозитах

Для річного гривневого депозиту діапазон розкиду ставки варіюється від 5% у маленьких банках до 11% в іноземних

Заступник глави Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб очікує зниження ставок по депозитах до кінця поточного року на 100 базисних пунктів (б.п.), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“По депозитах, можливо, є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%. В цілому по системі, думаю, є потенціал ще в 100 базисних пунктів (б.п.)”, — зазначив Сологуб.

Він також додав, що для річного гривневого депозиту діапазон розкиду ставки варіюється від 5% у маленьких банках до 11% в іноземних.

У кредитних ставках теж є потенціал для зниження, однак головним стримувальним фактором для цього є cost of risk (плата за ризик).

“Механізм трансмісії — це те, що люди недооцінюють. В Україні ніколи таких ставок, як зараз, не було. По депозитах — точно, по кредитах у національній валюті теж”, — уточнив заступник глави НБУ.

За його оцінками, середня ставка по кредитах юросіб вже нижче 10%, а ставка по кредитах середньому бізнесу — 14-15%.

Максимальні процентні ставки по депозитах для бізнесу знаходяться близько 5%, а в цілому вартість фондування в банківській системі зараз істотно нижче 10%.

Як писали раніше Investory News, Нацбанк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 6% з 4 вересня. У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону 5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram