Новини
15 Березня 2022
513

Наближення росії до дефолту неминуче: Три сценарії від Bloomberg

Востаннє рф оголошувала дефолт у 1998 році

Зовнішній борг росії та її компаній досягає $150 млрд, і вже в середу по ньому може бути оголошено дефолт. Є три сценарії того, як можуть розвернутися події для нещодавно однієї з найбільших економік світу. Сценарії та їх вплив опублікували економісти Bloomberg.

У середу, 16 березня, росія має зробити виплату купона в доларах. Залежно від того, як надійде Росія з цього випуску, можуть реалізуватися такі сценарії:

росія таки виплатить борг у доларах. Це означає, що дефолт відкладається щонайменше до 4 квітня, коли настане час виплачувати такі купони.

росія платить у рублях. Видання зазначає, що окремі контракти справді дозволяють таку виплату, але не всі. Зокрема, виплата в середу вважатиметься здійсненою лише у валюті, інакше це означатиме дефолт.

росія взагалі не платить. Невиплата у середу запустить пільговий період 30 днів, після чого настає дефолт, який відріже і так відрізану від фінансових ринків рф до завершення судових процесів і виплат.

Востаннє росія оголошувала дефолт у 1998 році, який запустив спіраль швидкої інфляції, девальвації рубля та фінансової ізоляції на міжнародних ринках. Однак тоді країні не вдалося виплатити внутрішні борги, а останній пропуск виплат за зовнішній був ще за часів, коли більшовики відмовилися платити царю.

Зважаючи на те, що донедавна кредитні рейтинги росії були досить високими, її боргом володіє багато інститутів, зокрема суверенні фонди в усьому світі. Хоча борг значний, його, мабуть, недостатньо, щоб спричинити системну проблему для фінансових ринків, вважає директор-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Щодо очікуваної у середу виплати міністр фінансів росії наказав перевести $117 млн, проте валюта виплати не вказана. Загалом суверенний зовнішній борг росії становить близько $40 млрд.

Водночас наближаються й терміни інших боргових виплат. Наприклад, у металургійної та гірничодобувної компанії “Северсталь” купон також виплачується в середу, а у “Евраза” та “Тинькофф Банк” — у неділю. “Газпром” має виплати наступного тижня. Однак у Bloomberg припускають, що компанії можуть впоратися із валютними боргами завдяки певному запасу в офшорних зонах.

Найбільший борг серед компаній має саме “Газпром” — понад $25,4 млрд, за який іде РЗ із боргом у $4,9 млрд.

Як писали раніше Investory News, російський банк ВТБ запустив валютний депозит у китайських юанях на фоні заборони центробанку Росії видавати росіянам понад $10 тис. із депозитів та рахунків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram