Новини
5 Травня 2020
997

На знак протесту: Віце-президент Amazon подав у відставку на підтримку звільнених робочих

При цьому він залишився не тільки без роботи, а й втратив мільйонну зарплату

На фото: Тім Брей (в центрі)

Віце-президент Amazon і один із провідних інженерів Amazon Web Services (хмарного підрозділу Amazon) Тім Брей звільнився з компанії в знак протесту проти дій керівництва і заявив про це у відкритому листі. Він подав у відставку 1 травня.

Брей вирішив піти з компанії після звільнення робітників, які публічно протестували проти умов роботи під час пандемії Covid-19.

У квітні Washington Post, що належить главі Amazon Джеффу Безосу, повідомила, що компанія звільнила кількох співробітників, що входять в групу Amazon Employees for Climate Justice (AECJ). Вони закликали Amazon до рішучих дій у зв’язку з глобальною кліматичною ситуацією.

Згодом почалися хвилювання на складах Amazon через пандемію коронавірусу. Робочі закликали керівництво надати більше масок та інших засобів захисту. Тоді компанія звільнила одного з активістів-співробітників складу в Нью-Йорку.

“Останньою краплею” було звільнення двох лідерів AECJ, Емілі Каннінгем і Марена Коста (Emily Cunningham і Maren Costa). Залишитися віце-президентом Amazon означало схвалити дії, які я зневажав. Тому я подав у відставку”, — пише Брей.

Фото: Erika Schultz/The Seattle Times

За його словами, всупереч скаргам співробітників компанія приділяє першорядну увагу цьому питанню і докладає величезних зусиль для забезпечення безпеки складських приміщень, але звільнення робітників — це “симптом сучасного капіталізму”.

“Але я також вірю словам робітників. Зрештою, найбільша проблема не в тому, як Amazon реагує на Covid-19. Річ у тому, що Amazon відноситься до співробітників складів як до взаємозамінних одиниць, “бери та пакуй”. Таке відбувається не тільки в Amazon, це те, як працює капіталізм у 21 столітті”, — пише Тім Брей.

При цьому Брей зазначає, що на відміну від Amazon в підрозділі AWS по-людськи відносяться до працівників. “Що стосується зарплати й акцій, то це рішення, ймовірно, обійдеться мені більш ніж в мільйон доларів до вирахування податків. І це не зважаючи на те, що я втратив найкращу роботу з тих, що у мене коли-небудь була, а ще дуже хороших колег. Так що я цілком пригнічений”, — додав він.

Як нагадує ZDnet, Брей прийшов у Amazon у 2014 р. після чотирьох років роботи в Google, де він був одним із творців мови розмітки XML. До цього він був директором з веб-технологій в Sun Microsystems, де він зіграв ключову роль у розробці Java та її відкритого вихідного коду під GPL.

Нгадаємо, Amazon збільшив виручку на 26% у першому кварталі 2020 р. на фоні різкої активізації онлайн-торгівлі в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19. Але, квартальний прибуток компанії скоротився через підвищення видатків на оплату праці, а також витрат, пов’язаних з тестуванням співробітників на коронавірус.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram