Новини
17 Травня 2023
299

На саміті Ради Європи схвалено угоду про реєстр збитків від агресії рф

Відповідний документ готові підписати 43 держави 

На саміті Ради Європи в Ісландії підписали угоду про реєстр збитків від агресії рф, повідомляє Європейська правда.

Угода, що буде підписана як договір Ради Європи, передбачає залучення також держав з-поза меж організації. Водночас окремі члени РЄ можуть утриматися від підписання.

Станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримати після завершення внутрішніх процедур 43 держави, зокрема усі держави G7 ( а також США, Канада та Японія, що не є членами Ради Європи). У складі Ради Європи — 46 членів. 7 держав-членів РЄ вирішили не долучатися до цієї “антиросійської” домовленості.

Договір передбачає створення бази даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі Україна, фізичним та юридичним особам через протиправні дії рф, починаючи з 24 лютого 2022 року. Також до цієї бази даних вноситимуть фінансові претензії постраждалих до рф.

Передбачається, що узгоджені та підтверджені претензії будуть реалізовані згодом, коли міжнародна спільнота узгодить механізм компенсації та джерела його наповнення.

В офіційно підписаних у Рейк’явіку документах є посилання на цей майбутній механізм з позначенням того, що його ще мають узгодити.

Нагадаємо, російська мова вже не входить до 10 популярних мов на Duolingo.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram