Новини
22 Жовтня 2019
830

На межі зникнення: Понад 50% світових банків не переживуть економічний спад

Прибутковість капіталу таких компаній не встигає за витратами

За даними опитування, проведеного McKinsey& Co., більш ніж половина світових банків занадто слабкі, щоб пережити економічний спад, повідомляє Bloomberg.

У своєму щорічному дослідженні McKinsey зазначає, що більшість банків не можуть бути економічно життєздатними, тому що їх прибутковість капіталу не встигає за витратами.

“Для вирішення ситуації банкам необхідно впроваджувати технології, передати частину операцій на аутсорсинг, займатися введенням сільського господарства та збільшити обсяги злиттів до потенційного економічного спаду”, – порадили у компанії.

Як зазначив Косік Раджгопал, старший партнер McKinsey, компанії наразі знаходяться наприкінці економічного циклу. “Банкам необхідно робити сміливі кроки, тому що вони не у відмінній формі. У кінці циклу ніхто не може дозволити собі почивати на лаврах”, – підкреслив він.

Десятиріччя з дня світової фінансової кризи ознаменувалося хвилею інновацій у сфері фінансових послуг, у результаті яких з’явилися нові конкуренти від фінтех-стартапів до таких гігантів, як Apple Inc. і Google Alphabet Inc.

У банках задумалися, конкурувати з такими компаніями, чи краще придбати декого з цих новачків. “Деякі визнані фірми намагалися зробити ребрендинг як технологічні компанії, частково для залучення талановитих працівників, яких складно переманити”, – пише видання.

У своєму звіті McKinsey заявила, що банки ризикують зникнути, оскільки нові учасники змінюють поведінку споживачів.

Загалом, банки сьогодні витрачають на інновації всього 35% своїх бюджетів на IT, в той час як  фінтехкомпанії – понад 70%. Проте такі компанії, як Amazon в США і Ping An в Китаї почали активно надавати в тому числі й фінансові послуги.

“При цьому нові гравці прагнуть займатися тим, що приносить найбільше прибутків банкам, наприклад, видачею кредитних карт”, – розповіли у компанії.

І додали, що кредитори можуть скоротити витрати та знайти кошти на технології, віддаючи на аутсорсинг те, що у McKinsey називають “недиференційованою діяльністю”, враховуючи деякі функції торгівлі та забезпечення відповідності.

“Банки повинні відчувати себе набагато комфортніше з зовнішнім партнерством і здатністю залучати таланти ззовні”,  – зазначив Косік Раджгопал.

Ще один спосіб вивільнити гроші: стати більшими. Наприклад, як BB&T Corp. і SunTrust Banks Inc., коли оголосили про своє рішення об’єднатися на початку цього року, що стало найбільшим злиттям банків США з часів фінансової кризи.

Також Косік Раджгопал зазначив, що очікує на подальший процес M&A серед інших банків.

Нагадаємо, у першій половині 2019 року світовим банкам вдалося заробити $1 млрд від торгівлі державними іпотечними цінними паперами США. Це у 5 разів більше, ніж минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram