Новини
19 Листопада 2019
934

На гачку у шахраїв: Нью-йоркські брокери заробили $2 мільйони, ввівши в оману інвесторів Uber і Lyft

Наразі проводиться розслідування 

Нью-йоркські брокери з компанії Knightsbridge Private Partners наприкінці 2018 – початку 2019 року продали інвесторам акції великих технологічних компаній: Airbnb, Lyft, Palantir і Uber, які збиралися виходити на IPO, на суму у $2,1 млн, повідомляє Forbes.

Насправді ж, ніяких акцій у них не було. За чотири місяці (з жовтня 2018 року по січень 2019 року) декілька інвесторів були введені в оману і заплатили за уявні акції $2,1 млн. “У зв’язку з можливим шахрайством інвестиційної компанії, Bank of America заморозив активи на понад $100 тис.”, – йдеться у повідомленні.

Перші жертви. Одним із перших на гачок шахраїв попався 86-річний інвестор з Алабами, який розповів ФБР, що у жовтні 2018 року два брокери Knightsbridge Private Partners подзвонили йому та запропонували купити акції Uber до передбачуваного IPO компанії.

“Вони запропонували придбати акції гіганта міжнародного ринку таксі по $62 за штуку. Я погодився на пропозицію шахраїв і придбав 2 тис. акцій за $125 тис.”, – розповів ошуканий інвестор.

Після укладання угоди представники Knightsbridge Private Partners надіслали йому документи, що підтверджують володіння акціями Uber. Один з брокерів знову подзвонив у січні 2019 року та запропонував придбати акції Airbnb, проте на той момент в інвестора не було коштів для їх придбання.

На думку співробітників правоохоронних органів інвестора обдурили, а надані йому документи виявилися підробленими. “Представники технологічних компаній підтвердили, що у Knightsbridge Private Partners не було доступу до їхніх акцій”, – пише видання.

Деталі розслідування. Завдяки ордеру на обшук ФБР вдалося встановити, що брокери Knightsbridge Private Partners обдурили відразу декількох інвесторів.

Так, 16 жовтня 2018 року на рахунок інвестиційної компанії надійшов переказ у розмірі $15,7 тис. з поміткою “250 акцій Lyft по $63 за штуку”. Наступного дня ще один переказ – на $197,1 тис. з поміткою “10 тис. акцій IPO Palantir”, – пише видання.

Щодо справи про шахрайство з акціями, яких не існує, оприлюднено не так багато інформації. Forbes не зміг знайти дані щодо самих шахраїв. А на момент публікації статті прес-служба Міністерства юстиції США не відповіла на прохання прокоментувати ситуацію.

“Представники прокуратури США заявили, що шахраї створили кілька сайтів для залучення жертв, але не назвали жодного”, – йдеться у повідомленні.

Журналістське розслідування. У режимі перегляду вулиць в Google Maps можна побачити будинок, зазначений в юридичній адресі компанії. На знімку, зробленому в жовтні 2018 року, зображено невелику цегляну будівлю, поруч з якою припаркований Mercedes-Benz. “Скоріш за все, раніше за цією адресою знаходився дитячий садок під назвою Alphabetland”, – пише видання.

Контактної інформації щодо інвестиційної компанії Knightsbridge Private Partners, зареєстрованої в штаті Делавер, також не знайдено.

За інформацією Міністерства юстиції США, з даною компанією також пов’язана фірма Axe Marketing. “Однак представники міністерства не надали більш детальну інформацію щодо роду діяльності організації”, – пише видання.

Не перший випадок. До речі, це не перший випадок подібного шахрайства. У 2018 році представники відомого швейцарського фінансового холдингу UBS Group AG повідомили про те, що злочинці від імені їх банку понад 60 разів розсилали електронні листи з пропозицією придбати акції Airbnb до IPO компанії – у вересні цього року керівництво сервісу Airbnb оголосило щодо своїх планів провести IPO у 2020 році.

А тим часом, два місяці тому, розробник систем для захисту та роботи з даними Acronis залучив $147 млн від групи інвесторів на чолі з інвестбанком Goldman Sachs. Залучені кошти компанія витратить на поглинання інших компаній та на розробку продуктів для кіберзахисту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram